Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Кабінету міністрів України 2 липня
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України вніс зміни до Положення відносно призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації. Це стосується пропозиції щодо збільшення обсягів бронювання, повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За словами посадовця, збільшити обсяги бронювання планують для держслужбовців і державних підприємств.

Мельничук додав, що ухвалювати рішення на підставі пропозицій цієї робочої групи повноваження отримав міністр оборони.

Новини за темою: У Раді запропонували дві альтернативні моделі економічного бронювання

Хто ще має бронювання?

Як відомо, в Україні активно триває мобілізація. Періодично в Кабміні лунають заяви щодо того, хто може отримати бронь.

Наприклад, уряд дозволив бронювати до 100% працівників сфер ОПК та енергетики. Водночас для критичних підприємств збільшили термін бронювання від шести місяців до року і дозволили бронювати військовозобов’язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.

Про те, що аграрії матимуть "бронь" від мобілізації на рік, щоб створити умови безпечного збору урожаю, повідомляв і в.о. міністра агрополітики Тарас Висоцький. Посадовець пояснював, що наявне бронювання працівників агросектору автоматично продовжили на три місяці. А друге бронювання надаватимуть уже на рік замість шести місяців.

Висоцький разом з тим стверджував, що загальна норма бронювання складає до 50%. Але щодо певних професій, то можна подати клопотання з обґрунтуванням щодо збільшення цієї кількості.

Крім того, 90% рятувальників та поліцейських також заброньовані. За словами глави Міністерства внутрішніх справ Ігоря Клименка, понад 50% особового складу поліції та ДСНС можна забронювати окремим рішенням Міноборони за поданням МВС. І це рішення вже ухвалене. А ті поліцейські, яких не забронювали, можуть долучитися до бригади "Лють" або до додатково створених трьох бойових бригад Нацполіції.

Варто згадати й про економічне бронювання для підприємців. Нещодавно Верховна Рада схвалила правку до закону про так званий "клуб білого бізнесу", який рекомендує запровадити таку бронь для підприємців, що входять до цього списку. У парламенті зазначали, що бронювання членів "клубу білого бізнесу" не є альтернативою економічному бронюванню загалом. І є скоріше додатковою опцією, а не основною.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом