Втрати орків: 5 5 2 1 9 0 (+1200)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Через брак робочої сили підприємці змушені підвищувати зарплати українцям, – НБУ

У червні середня зарплата в резюме зросла до 20,5 тисяч гривень, у вакансіях – до 19,5 тисяч гривень
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні помітно зростає брак робочої сили. Через це підприємства змушені підвищувати зарплати працівникам. Про це свідчить Макроекономічний та монетарний огляд Національного банку України станом на липень.

"Разом із підвищенням соціальних виплат і низькою інфляцією це сприяє подальшому зростанню реальних доходів населення", – повідомляє НБУ.

За розрахунками Нацбанку, у червні середня зарплата в резюме зросла до 20,5 тисяч гривень, у вакансіях – до 19,5 тисяч гривень. Зазначається, що погіршення економічної активності через дефіцит електроенергії зумовило послаблення попиту на працю, але пропозиція робочої сили сезонно зросла, попри активізацію міграцію.

А ось кількість нових вакансій на сайтах пошуку роботи практично не змінилася в червні (зазвичай вони сезонно зростають, зокрема завдяки старту жнив), а за опитуваннями бізнесу послаблення економічної активності зумовило й зменшення кількості працівників порівняно з травнем. Проте за окремими професіями (зокрема охорона, будівництво, робітничі спеціальності) спостерігається стійке збільшення кількості вакансій.

Кількість тих, хто шукає роботу, вимірювана кількістю резюме, незначно зросла, що переважно відображало вплив сезонності. Водночас міграція за кордон у травні – червні активізувалася: кількість мігрантів зросла до 6,6 млн осіб станом на 13 червня 2024 року, за даними ООН, що могло бути пов’язано з дефіцитом електроенергії. Також зростає й адаптація мігрантів за кордоном, зокрема їх зайнятість, резюмують в НБУ.

Раніше Кабмін підготував Бюджетну декларацію на 2025–2027 роки, де пропонує відмовитися від підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, від яких залежать розміри соціальних виплат.

Читайте також:
Кабмін подав до ВР Бюджетну декларацію на 2025–2027 роки. У парламентарів до документу виникли питання
Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків
В Україні планують відмовитися від підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму – Бюджетна декларація на 2025–2027 роки
Мінфін розкрив зарплати в державних органах України: У лідерах – ВР і НАЗК