USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ЗСУ успішно контратакували східніше Куп'янська, – аналітики ISW

Воїни звільнили 1,7 кв. км території
ЗСУ

ЗСУ

Джерело: Володимир Зеленський

Українські війська успішно контратакували поблизу Орлянки (на південний схід від Куп'янська) та звільнили 1,7 квадратних кілометрів території. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики вважають, що морозні температури в Україні, ймовірно, стримують операції на фронті, але й створять сприятливіший рельєф для механізованих маневрів, оскільки земля замерзне найближчими тижнями.

"Заступник командира української бригади, яка діє на Куп'янському напрямку, заявив, що російські війська на Куп'янському напрямку використовують менше боєприпасів через холодну погоду. А речниця Південного оперативного командування ЗСУ Наталія Гуменюк додала, що російські війська не запускали таку кількість безпілотників проти України за останні дві ночі, тому що холод може заморозити безпілотник", – йдеться в повідомленні.

Також експерти, посилаючись на заяви українського офіцера бригади, яка діє поблизу Бахмута, вказують, що температура вночі падає до -18 за Цельсієм. А це робить "неможливим" перебування особового складу на спостережних постах довше ніж кілька днів. 

"Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що низькі температури в поєднанні з можливим глибоким снігом можуть обмежити маневреність, але промерзла земля покращить пересування пересіченою місцевістю протягом січня та лютого. ISW продовжує оцінювати, що російські сили, ймовірно, намагатимуться підтримувати або посилювати локалізовані наступальні операції по всій східній Україні, намагаючись перехопити та утримати ініціативу незалежно від зимової погоди та умов місцевості", – додають аналітики.

До того ж позиційні бої тривали під Бахмутом, у районі Авдіївки та поблизу Старомайорського.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

У зоні відповідальності ОСУВ "Хортиця" на Куп’янському напрямку українські захисники відбили дві атаки ворога біля Синьківки Харківської області.

"Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту. Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по двох районах зосередження особового складу противника", – розповіли в ранковому зведенні військові.

Загроза для Куп'янська

Російські війська продовжують вести активні наступальні дії в районі Куп'янського лісу. У такий спосіб ворог намагається прорвати оборону ЗСУ і просунутися на напрямку однойменного міста, повідомив командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський.

"Інтенсивні бойові дії на цьому напрямку розпочалися в жовтні 2023 року і відтоді тут ні на "день не вщухає жорстка боротьба. Противник щодня штурмує населені пункти, обстрілює їх з артилерії та використовує авіацію. Зараз штурми наших позицій ворог здійснює в районі Синьківки з метою подальшого блокування Куп'янська", – сказав Сирський.

Командувач зауважив, що командири та штаби частин добре володіють ситуацією, постійно розвідують, аналізують дії противника та ухвалюють усі необхідні рішення.

Новини за темою: РФ має намір створити "буферну зону" на Харківщині з Бєлгородською областю, щоб не допустити обстрілів, – ISW
Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат