USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

ЗСУ б'ють по окупантах "безпілотниками-драконами" з розпаленим металом

Такою зброєю українські військові випалюють путінську піхоту на лінії фронту
Дрон-дракон
Джерело: скріншот

ЗСУ застосовують проти російських окупантів "дрони-дракони". Ударними безпілотниками українські військові вибивають російську піхоту у лісосмугах. Про це повідомляє CNN.

Видання зазначає, що українці застосовують флот вогневих дронів - сучасну зброю, яка окрім вибухової дії має вогняний ефект і може спалювати значну частину території внаслідок удару.

CNN зокрема наводить приклад: на відео, розміщених у соцмережах Міністерства оборони України, видно, як низьколітаючі безпілотники скидають потоки вогню – фактично розплавленого металу – на утримувані росіянами позиції в лісосмугах.

Розпечена суміш алюмінієвого порошку і оксиду заліза, що називається термітом, горить при температурі до 2200 градусів за Цельсієм. Падаючи з безпілотника, терміт нагадує вогонь, що виривається з пащі міфічного дракона, через що дрони і отримали свою назву.

"Ударні дрони – це наші крила помсти, які несуть вогонь прямо з неба! Вони стають справжньою загрозою для ворога, спалюючи його позиції з точністю, якої не може досягти жодна інша зброя", – йдеться в повідомленні 60-ї окремої механізованої бригади ЗСУ в Facebook.

Аналітик оборонної промисловості, який спеціалізується на наземних війнах і колишній офіцер британської армії Ніколас Драммонд у коментарі CNN зазначив, що використання терміту з безпілотника "є досить інноваційним".

"Але якщо його використовувати таким чином, ефект буде більше психологічним, ніж фізичним", – сказав він.

Драммонд не вважає, що використання таких безпілотників може змінити хід бойових дій. Але терміт дає російським військам ще одну причину побоюватися українських безпілотників, сказав він.

Терміт може легко пропалити майже все, включаючи метал, тому від нього мало що можна захистити, пише CNN. Він був відкритий німецьким хіміком у 1890-х роках і спочатку використовувався для зварювання залізничних колій. Але незабаром стала очевидною його військова ефективність: німці скидали його над Британією під час Першої світової війни. І Німеччина, і союзники використовували термітні авіабомби у Другій світовій війні.

За даними британської антивоєнної правозахисної групи Action on Armed Violence (AOAV), Україна вже використовувала терміт, скинутий з безпілотників, щоб вивести з ладу російські танки.

"Дракони" можна застосовувати у війні лише на відкритій території

Терміт – це лише один із видів запалювальної зброї, серед інших – напалм і білий фосфор. Управління ООН з питань роззброєння заявляє, що запалювальна зброя може спричинити масові руйнування і шкоду навколишньому середовищу.

Згідно з міжнародним правом, терміт не заборонений для використання у військових діях, але його використання на цивільних об'єктах заборонено через жахливі наслідки, які він може мати для людського організму, пише CNN.

Зазначається, що Україна звинувачувала окупантів у використанні запалювальних боєприпасів проти цивільних об'єктів на початку повномасштабної війни, в тому числі проти села Черкаські Тишки на Харківщині у травні 2022 року. Українські військові також звинуватили Росію у використанні запалювальних речовин під час нападу на Бахмут минулого року.

Нещодавно командувач Сил безпілотних системи Вадим Сухаревський заявив, що нині Збройні Сили України можуть переважати у кількості дронів російську армію.

Армія дронів

На початку лютого Зеленський підписав указ №51/2024 "Про нарощування спроможностей Сил оборони", згідно з яким у структурі ЗСУ має з'явитися окремий рід військ – Сили безпілотних систем.

В указі пояснювалося, що метою такого кроку є нарощування спроможностей ЗСУ з використанням безпілотників і роботизованих повітряних, морських і наземних систем.

Уже 7 травня Кабінет міністрів України підтримав проєкт указу глави держав, напрацьований Міноборони спільно з Генштабом, про створення окремого роду військ в ЗСУ – Сил безпілотних систем

Глава оборонного відомства Рустем Умєров вказував, що це "стратегічний крок для України в умовах зростаючої загрози з боку Росії". 

А 11 червня Міноборони оголосило про створення нового роду військ ЗСУ – Сил безпілотних систем. За даними відомства, Сили безпілотних систем ЗСУ дозволять надалі завдавати ураження російським загарбникам "на всю можливу глибину – аж до Уралу".

Врешті 25 червня президент Володимир Зеленський підписав указ, яким затвердив рішення Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) про створення Сил безпілотних систем в Україні. 

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
Індія продовжує продавати снаряди для оборони України, попри протести РФ Індія продовжує продавати снаряди для оборони України, попри протести РФ
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW