USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Зеленський доручив створити окремий рід військ для Сил безпілотних систем

Метою такого кроку є нарощування спроможностей ЗСУ з використанням безпілотників
Дрон
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський доручив створити у структурі ЗСУ Сили безпілотних систем як окремий рід військ. Про це йдеться в указі глави держави.

"Постановляю: Кабінету міністрів України із залученням Генерального штабу Збройних сил України опрацювати питання щодо створення у структурі Збройних сил України Сил безпілотних систем як окремого роду військ та за результатами опрацювання внести відповідні пропозиції на розгляд Ради національної безпеки і оборони України", – зазначається в документі.

В указі пояснюється, що метою такого кроку є нарощування спроможностей ЗСУ з використанням безпілотників і роботизованих повітряних, морських і наземних систем.

Свій указ Зеленський прокоментував у вечірньому зверненні.

"Щойно підписав указ, який розпочинає створення у наших Силах оборони окремого роду сил – Сил безпілотних систем. І це не питання майбутнього – це те, що повинно дати цілком конкретний результат уже найближчим часом. Цей рік повинен стати вирішальним у багатьох аспектах", – заявив він.

За словами президента, дрони довели свою ефективність у боях на землі, у небі та в морі. 

"Україна реально змінила безпекову ситуацію в Чорному морі завдяки дронам. Відбиття штурмів на землі – це багато в чому робота саме дронів. Масштабне знищення окупантів та їхньої техніки – це також дрони", – наголосив президент.

Він підкреслив, що для створення цього роду військ наразі є чіткий перелік завдань:

  • спеціальні штатні посади під роботу з дронами, спеціальні підрозділи;
  • ефективне тренування, систематизація досвіду;
  • постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих спеціалістів у цю сферу.

"Це завдання і для армії, і для Міністерства оборони та уряду загалом. І щоб дати необхідну координацію в Силах оборони, забезпечити належний рівень планування та якість логістики, у структурі Збройних сил будуть створені Сили безпілотних систем. Відповідні пропозиції будуть внесені на розгляд РНБО", – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, раніше уряд підтримав постанову, що стосується маржинальності дронів, які держава закуповує для Сил оборони. Тепер їх купуватимуть через систему Prozorro.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат