USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

"Золоті фляги": Міноборони закупило для ЗСУ пластикових фляг втричі дорожче ринкових цін

Звичайна пластикова літрова фляга обійшлася у 355 гривень, хоча такі ж фляги американського зразка вільно продають по 120 гривень
фляги_1
Фляги
Джерело: скріншот

Міністерство оборони України закуповує для Збройних сил пластикові армійські фляги щонайменше втричі дорожче ринкових цін. Зокрема у 2024 році державна агенція "Державний оператор тилу" (ДОТ) витратила понад 54 млн гривень на 153 тис. армійських пластикових фляг з Китаю для українських воїнів, з'ясували журналісти NGL.media.

Як вказано в розслідуванні, звичайна пластикова літрова фляга обійшлася у 355 гривень, хоча такі ж фляги американського зразка вільно продають по 120 гривень, аналоги можна знайти – по 72 гривні.

До того ж цьогоріч ДОТ чотири рази пробував закупити пластикові фляги для ЗСУ. Перші дві закупівлі за спрощеною процедурою у січні та квітні скасували. Тоді участь у цих торгах брали три різні компанії, які були готові продати 100 тис. фляг менше ніж за 20 млн гривень. Однак замовник відхилив усі пропозиції.

"Однією з причин стала відсутність актів відповідності технічній специфікації Міноборони. Згодом ДОТ вирішив укласти пряму угоду з ТОВ "Колтрейн" і загальна вартість угоди при цьому зросла майже вдвічі – до 35,5 млн гривень. Раніше ця компанія не продавала фляги бюджетним замовникам. Представники ДОТ пояснили таке рішення нагальною потребою у флягах і тим, що запропонована "Колтрейн" ціна була нижчою, ніж в інших компаніях, до яких звертався ДОТ", – зауважують журналісти.

Також додають, що за кілька тижнів після того Держоператор тилу уклав ще одну угоду за процедурою спрощеної закупівлі з ТОВ "Суперформ" на 53 тис. фляг майже за 18,8 млн гривень. Тепер одна пластикова фляга обійшлася на гривню дешевше, ніж у випадку з "Колтрейном" – 354 гривень проти 355 гривень.

Що відомо про компанії та власників?

Розслідувачі стверджують, що обидві компанії працюють нещодавно і "викликають питання й власники цих компаній".

ТОВ "Суперформ", засноване всього пів року тому 27-річним Владиславом Лихосенком із Запоріжжя, лише за два останні місяці уклало п’ять угод з Нацгвардією та Міноборони майже на 310 млн гривень.

"Лихосенко уже намагався працювати з Міноборони. У 2022 році заснував ТОВ "Професійне спорядження", що збанкрутувало уже через рік. На компанії лишилися 410 тис. гривень боргу постачальникам і ще понад 970 тис. гривень штрафів за протермінування поставок Міноборони за чотирма договорами, укладеними у квітні та травні 2022-го. Чоловік буквально за місяць до старту справи про банкрутство передав ТОВ "Професійне спорядження" у власність Андрію Іванову, а незабаром заснував ТОВ "Суперформ", – продовжують журналісти.

Водночас Лихосенко не захотів спілкуватися з медійниками та проігнорував надіслані на його електронну пошту питання.

Іншу фірму ТОВ "Колтрейн" офіційно заснували п’ять років тому Ольга Чубенко та Лідія Хоменко – на цих жінок зареєстровані сотні компаній в Україні. Чубенко значиться власницею 1166 компаній, а Хоменко фігурує у 68 компаніях.

Реальні підряди "Колтрейн" почав отримувати лише цього року – незабаром після того як офіційною власницею компанії стала Юлія Кикоть. Першу угоду з ДОТ на 41,6 млн гривень Кикоть підписала у березні, коли її компанія перемогла у спрощеній закупівлі на постачання 100 тисяч чохлів для фляг.

Серед 11 учасників тендеру пропозиція "Колтрейну" не була найдешевшою. Проте замовник відхилив пропозиції учасників з меншими цінами.

"Уся відмінність з американськими втричі дешевшими аналогами – "напівпрозорий пластик і напис "Власність ЗСУ, не для продажу", трошки інше різьблення на кришці та петля-утримувач". "Колтрейн" і "Суперформ", з якими ДОТ уклав угоди, не мають власного виробництва і замовляють фляги у Китаї, причому в одно й того ж виробника – Taizhou Huangyan Sigg Mold Co., Ltd. Виробництво компанії Taizhou Huangyan Sigg Mold Co., Ltd розташоване у місті Тайчжоу на східному узбережжі. На маркетплейсі Alibaba.com фляга від Taizhou Huangyan Sigg Mold Co., Ltd, яку закуповують для ЗСУ, коштує по 3,85 долара (154 гривень) за штуку", – пояснюють розслідувачі.

Такі ж фляги, але без написів, китайці продають через Alibaba.com по 2,5 долара (100 гривень), а фляги американського зразка з непрозорого пластику взагалі по 0,73 долара (29 гривень) за штуку.

Американська (зліва) і українська (справа) армійські фляги об’ємом один літр

Джерело: скріншот

Нереальні терміни поставки

Журналісти зазначають, що компанії-посередники зароблять від 12 млн гривень і до 15 млн гривень на контракті. Водночас Нацгвардія замовляє фляги американського зразка по 198 гривень за штуку, а прикордонники торік купили їх приблизно за тими ж цінами, що і Міноборони.

Також зриваються і терміни поставки фляг. Так, "Колтрейн" мав поставити ДОТ партію фляг впродовж 19 днів з моменту укладання контракту, пізніше термін поставки продовжили ще на 15 днів. Проте щоб виготовити 100 тис. фляг у Китаї і доправити їх на склад в Україні, знадобиться щонайменше 4,5 місяці.

"Фляги із написом "Власність ЗСУ, не для продажу", навряд чи купить хтось, окрім Міноборони. Виходить, що заздалегідь придбати 100 тис. фляг можна або маючи гарантію отримання контракту, або ж невиправдано ризикуючи кількома мільйонами гривень", – резюмують розслідувачі.

Новини за темою: Яйця не по 17 гривень: Державний оператор тилу оголосив перші закупівлі за напрямом харчування

Не слід забувати, що Міністерство оборони України створило агенцію закупівель у сфері оборони "Державний оператор тилу" саме з наміром боротися з нечесними закупівлями для української армії. Тому ж і запровадили реформу закупівель та ввели дворівневу систему контролю. Генеральний директор ДОТ Арсен Жумаділов розповідав, що його структура займається контролем постачальників. А з 3 січня тилового майна 100% закуповується через Prozorro. 

Разом з тим у березні ДОТ не вдалося вмовити рітейл вийти на закупівлі розміром 45 мільярдів гривень на рік. А відтак старі постачальники взяли військових за горло і взагалі відмовились від участі в торгах, де їм висували жорсткі умови щодо поставок.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені