USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росія понад рік утримує в полоні українського журналіста, але заперечує це

Батьки полоненого отримали останнє сповіщення від нього восени 2022 року
Дмитро Хилюк
Журналіст "УНІАН" Дмитро Хилюк
Джерело: відкриті джерела

Росія більше як рік утримує у полоні кореспондента "УНІАН" Дмитра Хилюка, але заперечує це, розповіли в розслідуванні журналісти міжнародної неурядової організації "Репортери без кордонів".

Отримані повідомлення підтверджують, що кореспондент був захоплений російськими військами і залишається в них під вартою, незважаючи на офіційні спростування. 

"Дмитро Хилюк нікуди не подівся. Росія звела брехню про долю українського журналіста. Але п'ять ексклюзивних звітів, дозволили нам простежити шлях репортера з моменту його арешту 3 березня 2022 року в його селі на північ від Києва до його ув'язнення та жорстокого допиту у російській в'язниці неподалік українського кордону", – йдеться в розслідуванні. 

Новини за темою: Скільки українських військовополонених стратили росіяни? В Офісі генпрокурора назвали цифру

Батьки кореспондента отримали останнє сповіщення від нього восени, журналіст написав його ще 14 квітня 2022 року.

"Мої дорогі мама й тато, я живий. Я в доброму здоров’ї", – написав Хилюк.

Ці кілька слів, які написані з російської в'язниці, дійшли до сім'ї лише у вересні. З того часу жодна інформація про українського журналіста не повідомлялась.

Рідні кореспондента неодноразово робили запит в Москву, але Міноборони РФ заявило, що "не зобов'язане надавати жодної інформації про українських затриманих, за винятком Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ)".

Але МКЧХ не має доступу до сотень українських ув'язнених, які перебувають у слідчому ізоляторі, приблизно за 50 км від кордону з Україною. 

Своєю чергою Слідчий комітет Росії стверджує, що нібито "не знає про кримінальне провадження" про Хилюка. Офіційно журналіст не затриманий і не переслідується.

За даними МВС, станом на 2 травня 2023 року, офіційно підтверджено близько 23 тисячі осіб, які вважаються безвісти зниклими за особливих обставин – внаслідок воєнних дій, близько 7 тисяч – військові.  

Історія зникнення Дмитра Хилюка

Російські окупанти викрали Дмитра Хилюка 3 березня 2022 року у селі Козаровичі на півночі Київської області.

Понад рік український журналіст незаконно утримується у російській в'язниці.

Читайте також:
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Російський Червоний Хрест працює на Путіна? МФЧХ ініціювала перевірку Російський Червоний Хрест працює на Путіна? МФЧХ ініціювала перевірку
Окупанти намагаються взяти Часів Яр в оточення Окупанти намагаються взяти Часів Яр в оточення
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів