USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

В Україні запустили Єдиний реєстр зниклих безвісти. Як ним скористатися?

Отримати витяг із реєстру можуть родичі зниклих безвісти
Пошук зниклих
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні запрацював Єдиний реєстр зниклих безвісти, до якого будуть вноситися дані про зниклих. Реєстр розроблено Міністерством внутрішніх справ спільно з уповноваженим зі зниклих безвісти осіб та іншими відомствами. Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

У реєстрі буде зібрано та централізовано дані щодо зниклих безвісти: ПІБ людини, місце та дата народження, сімейний стан, місце проживання, територія, на якій відбулося зникнення, обставини та час зникнення, прикмети людини.

"Наявність централізованої інформації про зниклих безвісти допоможе налагодити більш ефективну пошукову роботу. Лише взаємодіючи з іншими відомствами, нам вдасться якомога швидше розшукати зниклих людей", – сказав уповноважений зі зниклих безвісти осіб Олег Котенко.

Також до реєстру буде внесено інформацію про наявність чи відсутність рішення суду про визнання людини безвісно відсутньою або оголошення померлою, а також інші дані, що використовуються для забезпечення обліку осіб.

Через місяць після внесення відповідної інформації до реєстру рідні зможуть отримати відповідний витяг, який підтверджуватиме статус зниклого.

На підставі витягу люди зможуть звернутися до Пенсійного фонду, щоб отримати пенсію по втраті годувальника непрацездатним членам сімʼї.

Новини за темою: Чому не можна шукати зниклих безвісти бійців у Facebook і платити росіянам за звільнення з полону

Як скористатися реєстром?

Отримати витяг із реєстру можуть родичі зниклих безвісти. Надаватимуть документ представники Департаменту інформатизації МВС України. Для отримання витягу потрібно подати до МВС запит і копії документів, що засвідчують особу запитувача та ступінь споріднення зі зниклою особою.

Звернення можна надіслати:

  • на електронну пошту – [email protected]
  • на адресу МВС – м. Київ, вул. Богомольця, 10, Міністерство внутрішніх справ України.

Заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко розповів, що реєстр є захищеною базою даних. Доступ до нього матимуть лише окремі посадовці: представники Офісу уповноваженого зі зниклих безвісти, працівники Нацполіції та Департаменту інформатизації МВС.

"Картки записів формуються на основі заяв, поданих родичами зниклих до Нацполіції. А верифікацію кожної особи здійснює безпосередньо Офіс уповноваженого зі зниклих безвісти", – пояснив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко.

За даними МВС, на сьогодні офіційно підтверджено близько 23 тисячі осіб, які вважаються безвісти зниклими за особливих обставин – внаслідок воєнних дій. Уповноважений зі зниклих безвісти осіб Олег Котенко в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомляв, що станом на 18 квітня зниклими безвісти вважають близько семи тисяч військових.

Читайте також:
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони