USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Підвищення мінімалки та скорочення чиновників: Зміни в Україні з 1 квітня, про які варто знати

зміни
Джерело: UWN

Квітень завітав до українців з низкою змін, які торкнуться чимало верств населення. Зокрема, громадяни, які отримують мінімальну заробітну плату, від квітня почнуть отримувати більше – мінімалка досягне позначки у 8 тисяч гривень.

Власне, на фоні підвищення мінімальної зарплатні додатково зростуть й пенсії українців, які старше 65 років і які мають повний стаж.

А от чиновникам у квітні пощастить мало: набуває чинності постанова, яка регулює деякі питання скорочення чисельності працівників органів виконавчої влади.

Про все це детально – в матеріалі UWN.

Воєнний стан та мобілізація

Воєнний стан у квітні

Мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили до 13 травня цього року. Тож в умовах воєнного стану українці житимуть і протягом квітня.

Нагадаємо, що воєнний стан в Україні ввели через повномасштабну збройну агресію Росії. Це особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

У зв'язку з цим в Україні діє і загальна мобілізація. Це означає, що чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, а отже припадають під призов до армії. Варто зауважити, що окрім чоловіків військовому обліку підлягають жінки, які працюють за медичними спеціальностями. 

Новий законопроєкт про мобілізацію

На початку лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію. Його підтримали 243 парламентарі. Згодом народні депутати запропонували понад чотири тисячі поправок до цього документа.

Нині законопроєкт про мобілізацію перебуває на розгляді Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Найімовірніше, він потрапить на розгляд Верховної Ради лише на початку квітня і може бути остаточно ухвалений через місяць, заявив член комітету Олександр Федієнко в одному з ефірів телемарафону.

Економіка

Зростання мінімальної зарплати

У квітні мінімальна заробітна плата стане вищою на 900 гривень і сягне позначки у 8 тисяч гривень. До цього з початку 2024 року її розмір складає 7100 гривень на місяць.

Більше цього року змінювати показник мінімальної зарплати не будуть.

Підвищення пенсій

У квітні 2024 року додатково зростуть пенсії українців, які старше 65 років і які мають повний стаж.

Насамперед нагадаємо, що з початку року пенсії вже зростали у громадян старше 65 років, які мають повний стаж. Причина – зріс розмір мінімальної зарплати. Вся річ у тому, що розмір пенсійної виплати вказаної категорії осіб має складати щонайменше 40% від мінімальної зарплати. Тож з 1 січня цей показник зріс з 2680 до 2840 гривень.

Наступне підвищення мінімальної зарплати очікується у квітні. Відповідно, така пенсія складатиме уже 3200 гривень замість 2840 гривень.

Нагадаємо, станом на 1 січня 2024 року розмір повного стажу для отримання вказаної пенсії складає 35 років для чоловіків, 30 – для жінок.

Перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів

Також з 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів (з урахуванням їх оновленого страхового стажу).

Суспільство

Чисельність чиновників скоротять

Наприкінці грудня минулого року уряд схвалив постанову, яка регулює деякі питання скорочення чисельності працівників органів виконавчої влади. Документ набуває чинності вже 1 квітня цього року. Підставою такого рішення стали норми Закону про Держбюджет-2024, згідно з якими Кабмін повинен забезпечити скорочення граничної чисельності працівників органів виконавчої влади.

Кого торкнуться зміни? Скорочення граничної чисельності працівників торкнеться низки органів виконавчої влади. Приміром, у Мінветеранів чисельність штату скоротиться на 34 працівники, в Міненерго – на 86 працівників, Мінекономіки – на 159 працівників. А от гранична чисельність працівників апарату МОЗ зменшиться на 93 працівники.

Водночас скорочення не торкнуться граничної чисельності працівників апаратів МВС (1000 працівників), Міноборони (829), Мінінфраструктури (427), Мінфіну (852), Нацполіції (3000 – центральний апарат і 138 330 – територіальні органи).

Нові дорожні знаки 

З 1 квітня 2024 року в Україні чергові зміни до Правил дорожнього руху. Тепер відомості про спортивні споруди, об'єкти культурної спадщини та туристичної інфраструктури додаватимуться до інформаційно-вказівних знаків.

Відтак, главу 5 "Інформаційно-вказівні знаки" розділу 33 "Дорожні знаки" Правил дорожнього руху доповнено новим абзацом, який встановлює, що на знаках 5.57-5.60 можуть застосовуватись піктограми об'єктів спортивних споруд, культурної спадщини та туристичної інфраструктури, зображення яких визначаються ДСТУ 9114:2021.

До вказівників буде додано нові ілюстрації знаків із застосуванням коричневого тла при позначенні об’єктів культурної спадщини, спортивних споруд чи об’єктів туристичної інфраструктури.

Нові правила ввезення гуманітарної допомоги

З 1 квітня ввезення гуманітарної допомоги в Україну буде можливе лише через Автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги. Перехідний період, який дозволяв отримувачам гуманітарки обирати спосіб її обліку – паперовий чи цифровий, – завершено. Залишиться лише один механізм – цифровий.

Як користуватись цифровою платформою? Детальну інструкцію з користування системою можна знайти за посиланням. Також за посиланням можна знайти відповіді на запитання, які найчастіше виникали під час запровадження нових правил.

Освіта

Реєстрація на НМТ

До 11 квітня включно триватиме реєстрація для участі в цьогорічному Національному мультипредметному тесті (НМТ). Відтак, всі учасники мають зареєструватись на тестування на сайті центру відповідно до вимог законодавства у визначений строк. Хто ще не пройшов реєстрацію, радимо поспішити. А от про всі важливі деталі, які треба знати, аби не виникало додаткових питань під час реєстрації, розповідаємо ось тут.

Перший раз у перший клас

Цьогоріч у Києві раніше стартував прийом документів у перший клас. Розпочався він наприкінці березня і триватиме весь квітень та травень.

Подати документи можна особисто або електронкою чи поштовим листом.

"Для зарахування дитини до першого класу достатньо заяви одного з її батьків, наданих власноруч або сканованих копій чи фотокопій, направлених власноруч або електронною поштою на адресу школи. Оригінали документів включно з медичними довідками можна подавати пізніше", – сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

При цьому додав, що головним критерієм зарахування до перших класів є територіальна доступність, тобто закріплення відповідних адрес проживання дітей за певними школами.

Також пільги для зарахування до перших класів поширюються на дітей зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб, дітей працівників цих освітніх закладів і тих дітей, чиї брати або сестри вже навчаються в обраній школі.

Що лишається без змін?

Житлові субсидії

У квітні 2024 року в українців збережеться можливість отримувати державну допомогу у вигляді субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. 

Тарифи з 1 квітня

В Україні не очікується підвищення вартості комунальних послуг у квітні.

Газ. Під час воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення заборонено підвищувати тарифи на розподіл природного газу. Відтак, компанія "Нафтогаз України" продовжила дію фіксованого тарифного плану для населення до 1 травня 2024 року. Її клієнти у квітні й надалі сплачуватимуть 7,96 гривні за кубометр.

Інші газопостачальні компанії також зберегли тарифи на рівні від 7,70 до 9,99 гривні за кубометр. Ці пропозиції діють до 1 травня цього року.

Тому до кінця опалювального сезону газ не здорожчає.

Опалення. Під час воєнного стану заборонено підвищувати тарифи на опалення й гарячу воду.

Електроенергія. Вартість електроенергії для побутових споживачів ще на початку літа минулого року зросла до 2,64 гривні за кВт-год. Такою вона залишиться й у квітні. 

Водопостачання. З 1 квітня тарифи залишаться на попередньому рівні.

Читайте також:
Мобілізовані кияни почали отримувати виплати у 30 тисяч гривень від міста Мобілізовані кияни почали отримувати виплати у 30 тисяч гривень від міста
Підвищення тарифу на електроенергію не буде, – Міненерго Підвищення тарифу на електроенергію не буде, – Міненерго
Нові правила допомоги ВПО та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 березня Нові правила допомоги ВПО та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 березня
Майже 50 тисяч держслужбовців у 2022–2023 роках були призначені без конкурсів, – НАДС Майже 50 тисяч держслужбовців у 2022–2023 роках були призначені без конкурсів, – НАДС