USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Жінок треба перенавчати на "чоловічі" професії, – Мінекономіки

Йдеться про тілоохоронців, водіїв вантажівок, автобусів або навіть тракторів
жінки на тракторі

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Мінекономіки планує перенавчати жінок на ті професії, де тепер бракує фахівців, тобто на "чоловічі", оскільки українська економіка зіткнулася з нестачею робочої сили на тлі мобілізації чоловіків до українського війська. Про це заявила перша віцепрем’єр-міністерка та міністерка економіки України Юлія Свириденко, передає пресслужба Мінекономіки.

"У першу чергу йдеться про жінок, які вже сьогодні опановують колись суто "чоловічі" професії. Наприклад, тілоохоронців, водіїв вантажівок, автобусів або навіть тракторів – такі зараз реалії ринку праці", – констатувала Свириденко.

Вона зазначила, що зараз потрібно приділити більше уваги програмам перекваліфікації українців, які залишаються в тилу. Тобто перенавчати їх треба на професії, які мають максимальний попит.

Підприємства вже залучають жінок на "чоловічі" професії

Результати дослідження трендів на ринку праці свідчать про те, що після повномасштабного вторгнення стрімко зростає роль жінок в економіці.

Після мобілізації чоловіків до ЗСУ на середніх та великих підприємствах виник значний дефіцит кадрів, тому на вакантні місця переводять жінок. Така практика існує у сферах металообробки та переробки агропродукції на виробництвах з високим рівнем автоматизації, якщо можна швидко провести перенавчання. Часто робота на новій посаді потребує від жінок виконання певних фізичних навантажень.

В Україні брак робочих кадрів

Раніше Мінекономіки заявляло, що мобілізація та міграційні процеси є основними каталізаторами браку робочої сили.

У 50% опитаних колективи залишилися в такому ж чисельному складі або і збільшилися. У іншої половини – зменшилися. Також прикрим є той факт, що у 15% респондентів чисельність штату зменшилася на понад 50%.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі