USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

В Україні брак робочих кадрів через мобілізацію та міграцію, – Мінекономіки

Війна призвела до дефіциту спеціалістів на ринку праці, стверджують роботодавці
промисловість підприємці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Мобілізація та міграційні процеси є основними каталізаторами браку робочої сили. Про це свідчить опитування роботодавців, яке провело Міністерство економіки.

За даними опитування, роботодавці намагаються заповнити вакансії різними способами, однак є і такі, які через неможливість набрати персонал відмовляються від замовлень (11%).

У Мінекономіки зазначили, що, попри економічну кризу, викликану неспровокованою воєнною агресією Російської Федерації проти України, ринок праці намагається триматися на плаву. У 50% респондентів колективи залишилися в такому ж чисельному складі, або і збільшилися. У іншої половини – зменшилися. Також прикрим є той факт, що у 15% опитаних чисельність штату зменшилася на понад 50%.

Попри істотне скорочення робочих місць і зростання безробіття протягом 2022–2023 років, роботодавці, які наймають працівників, уже у 2024 році вказують на дефіцит кадрів. 43% респондентів постали перед труднощами при заповненні вакансій у 2024 році. Близько 36% опитаних очікують погіршення ситуації із нестачею кваліфікованих кадрів на ринку праці після завершення війни.

Раніше президент Асоціації "Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування" Василь Воскобойник заявляв, що українські роботодавці вже зараз відчувають гострий дефіцит кадрів. Нещодавнє дослідження ринку праці в Україні, проведене Європейською Бізнес Асоціацією, підтверджує тенденцію до зростання проблеми дефіциту кадрів серед роботодавців. Згідно з отриманими даними, три чверті компаній в Україні відчувають цю проблему, що є значним зростанням у порівнянні з 2023 роком, коли цей показник складав 55%.

Він зазначив, результати дослідження показали, що 74% респондентів повідомили про наявність дефіциту кадрів, 17% відчувають його частково, а лише 7% не зафіксували проблеми з кадрами. Ці дані вказують на серйозні труднощі, з якими стикаються компанії в Україні, де дефіцит кадрів є високим показником в умовах сучасного ринку праці.

Водночас після початку повномасштабного вторгнення Україна почала створювати мережу секретних підземних заводів із виробництва зброї. Наша держава за допомогою секретних підземних заводів прагне позбутись залежності в озброєнні від інших країн та хоче стати центром виробництва зброї для всього Заходу. Тим часом в Україні за час повномасштабної війни більше жінок почали обіймати посади, на які раніше влаштовувалися чоловіки.

Читайте також:
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
Мінфін розкрив зарплати в державних органах України: У лідерах – ВР і НАЗК Мінфін розкрив зарплати в державних органах України: У лідерах – ВР і НАЗК
Мінцифри оприлюднило Мінцифри оприлюднило "Білу книгу" із законодавчим регулюванням ШІ