USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Міноборони законтрактувало озброєння на 237 мільярдів гривень, але потрібно щонайменше у два рази більше, – Безрукова

Понад 70% суми укладених угод припадає на контракти з українськими виробниками
ЗСУ
Джерело: Володимир Зеленський

Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони законтрактувала озброєння на 237 мільярдів гривень до кінця 2024 року. Понад 70% суми укладених угод припадає на контракти з українськими виробниками. Про це повідомила очільниця Агенції Марина Безрукова в інтерв’ю Forbes.

За її словами, у першому кварталі 2024 року Агенція оборонних закупівель МО законтрактувала більше озброєння, ніж за весь попередній рік. З 1 січня закупівлі озброєння йдуть виключно через Агенцію.

Всього на 2024-й Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони уклала контрактів на 237 мільярдів гривень, додала Безрукова. Однак, за її словами, потрібно щонайменше у два рази більше.

"Адже Збройним силам України потрібне озброєння тут і зараз. Найважче, коли постачання не відбувається вчасно, затримка навіть на день може коштувати життя", – пояснила вона.

Зазначається, що Агенція вже уклала кілька прямих договорів з відомими міжнародними компаніями. Називати їх керівниця Агенції оборонних закупівель відмовилася.

"Це контракти на виготовлення артилерії, снарядів, плавзасобів тощо. По снарядах 155-мм калібру також працюємо", – наголосила Безрукова.

Прямі угоди з виробниками наразі складають близько третини від суми контрактів на імпортне озброєння, укладених цьогоріч. 

Понад 70% від суми усіх укладених угод припадає на контракти з українськими виробниками – як державними, так і приватними, додала Безрукова. Зокрема, майже всі безпілотники закуповують у приватних компаній, а боєприпаси – в державних.

Раніше заступник міністра оборони Юрій Джигир повідомляв, що станом на квітень 2024 року Міністерство оборони України має чинних контрактів на закупівлю озброєння та військової техніки на суму 582,2 мільярда гривень. Майже 50% з них укладені з українськими виробниками.

За його словами, йдеться про угоди, укладені в різні роки, які перебувають у стані виконання з різним терміном завершення. За частиною з них у 2024 році передбачено до оплати 254 мільярди гривень. 

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі