USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Зеленський – про загрозу зі сторони Білорусі та демобілізацію в Україні

Глава держави припускає, що Росія може розгорнути сухопутну операцію в Балтійських країнах
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський
Джерело: The Economist

Російський диктатор Володимир Путін вже продемонстрував в порту Одеси формат діалогу, який він хоче вести з Україною. Про це в інтервʼю Le Monde та BFM TV заявив президент Володимир Зеленський.

"Мені здається, як приклад, який ви самі наводили з Одесою, говорить про те, що його не цікавлять жодні перемовини. І формат діалогу в порту Одеси він вже продемонстрував. А друге – ми проходили "нормандський формат", який у нас був, ми проходили це", – сказав він.

Зеленський підкреслив, що була велика кількість різних зустрічей не тільки в Нормандії, а також нижче на технічному рівні в "Мінському процесі".

"І там була велика кількість перемовин, там близько 200, там більше сотні точно. І для нього, для Путіна, це як кисень, ця пауза. Зрозумійте, ця пауза – це не мирні перемовини, це для нього подих, додаткова можливість, додатковий час для відновлення боєздатності своєї армії, яка сьогодні в складному становищі", – пояснив глава держави.

Він додав, що російський диктатор використає можливу паузу у бойових діях для тренувальних місій мобілізованих, промивання інформаційно їх мозку та збільшить виробництво снарядів та військової техніки.

"На нас прилітають північнокорейські снаряди. На нас прилітає північнокорейська артилерія. До нас прилітають північнокорейські ракети. Це говорить не про те, що він не один, а з багатьма партнерами. Ні, це говорить про те, що у нього брак. Брак і дефіцит відповідної амуніції", – уточнив Зеленський.

Він наголосив, що якщо буде пауза, то це буде наступний "Мінськ", який дасть можливість Росії підготуватися.

"І в цей раз прийти з повною окупацією України, але вже не зробити тих помилок, які він наробив на самому початку", – заявив Зеленський.

Путін може провести сухопутну операцію для вторгнення в Балтійські країни, – Зеленський

"Плани Путіна зрозумілі – багато дестабілізаційних точок у світі. І що більше, то більша його перемовна позиція", – сказав президент України.

Він відкинув можливість ядерного удару РФ по країнах НАТО, які також мають ядерну зброю. За словами Зеленського, це може призвести до ядерної війни.

Натомість президент не виключає, що Росія може провести сухопутну операцію на території країн Балтії, вчинити дестабілізаційні дії у Молдові та Казахстані.

Зеленський відкидає загрозу з Білорусі, але фортифікації будуємо

Україна будує фортифікаційні укріплення по всій лінії фронту та на кордоні з Білоруссю. Попри знищення ядра російської армії, це потрібно робити.

"У нас є три лінії оборони, фортифікації будуються – це три лінії проти ворога в окремих областях нашої держави, контактних лініях, лініях сходу нашої держави, півдня", – повідомив глава держави.

За його словами, також працюють і по півночі.

"Потрібно робити. Ніхто не говорить, що вони спроможні прийти з Білорусі. Ми вважаємо, що ядро російської армії було знищено, але тим не менш ми для себе будуємо фортифікаційні споруди. Це окрема велика робота", – пояснив президент.

Про Авдіївку

Коментуючи відхід ЗСУ з Авдіївки, Зеленський вказав на відсутність далекобійної зброї.

"Що стосується Авдіївки, коли ворог стоїть від тебе на відстані можливості своєї далекобійної зброї, а твоя можливість у два рази менша. І все що робить Росія, вона не йде просто вперед, це не якісь сміливі військові, ні. Скидаються КАБи, б'ється далекобійна артилерія. Все це у них 20 км плюс, навіть звичайна артилерія у них 20 км плюс, а у нас до 20 км, у нас снарядів далекобійних весь 2023 рік не було. Я не жаліюсь, хочу пояснити. Не російська армія потужна, а їх зброї було достатньо, щоб зруйнувати Авдіївку, а потім туди заходити", – зазначив він.

Зеленський нагадав, що бойові дії біля Авдіївки відбувалися впродовж всієї війни, починаючи з окупації Донбасу після 2014 року.

"Це не якась тактика РФ, якийсь бліцкріг, це просто поступова руйнація і знищення всіх людей. Але вони неспроможні на сьогодні такого зробити з великим містом", – уточнив український лідер.

Зеленський розповів про зміни до закону про мобілізацію

У звичайному законодавстві не існує демобілізації під час війни. Тому є різні питання щодо законопроєкту про мобілізацію в Україні.

"Мені здається, що дуже багато дезінформації щодо мобілізації в Україні. Мобілізація в Україні була із самого початку війни і вона продовжується кожні кілька місяців. Це іде пролонгація відповідного рішення в парламенті згідно з нашим законодавством", – заявив президент.

За його словами, мобілізація в Україні жодного разу не зупинялась і постійно продовжувалась.

"Це не питання цього року або минулого. Це питання з початку війни. Чи вона ідеальна? Ні. Це не ідеальне законодавство, тому що це законодавство мирного часу. Коли ти знаходишся у війні, ти приходиш до деяких деталей більш практичних", – пояснив глава держави.

Він зазначив, що законопроєкт про мобілізацію щодо деяких практичних кроків знаходиться в парламенті і зміни пройшли вже перше читання.

"Але є дебати у парламентарів, вони сперечаються про те, коли можна звільняти хлопців, коли ні, кого з них можна тощо. У звичайному законодавстві не існує демобілізації під час війни. На це ніхто не розраховував. Тому є різні питання: щодо ротації, відпусток", – наголосив Зеленський.

При цьому додав, що військові хочуть відповіді, що можна удосконалити в законі про мобілізацію, а парламентарі хочуть побачити, які будуть наслідки для тих чи інших верств суспільства.

"Тому це питання виключно парламенту на сьогодні і їх дебатів, коли вони закінчаться в комітетах ВР, тоді будуть голосуватись, але всі ці дебати не зупиняли і не продовжували мобілізацію, вона йде своїм чином", – зазначив президент.

Відповідаючи на питання щодо масивної мобілізації цього року, Зеленський уточнив, що є чергові мобілізаційні кроки, передбачені Генштабом.

"Є відповідна кількість людей, яка мобілізується щомісячно і щоквартально. І ці цифри всі є в Генштабі, і вони йдуть так, як і йшли", – зазначив він.

Зеленський закликав Францію не допустити атлетів РФ до Олімпіади

Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що французька влада не дозволить російським спортсменам виступити на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі.

Глава держави в інтерв'ю французьким виданням BFM TV та Le Monde торкнувся теми допуску Росії до головних міжнародних змагань чотириріччя. Міжнародний олімпійський комітет дозволив тамтешнім атлетам потрапити на Ігри-2024 в статусі нейтральних.

"Ми не хотіли б, щоб убивці або ті чи інші спортсмени, які представляють терористичну організацію під назвою Росія, щоб вони представляли її у Франції під час Олімпійських ігор. Ми хотіли б, щоби Франція в цьому гуманітарному аспекті була повністю на боці справедливості. В цьому випадку – на нашому боці", – заявив Зеленський.

Олімпійські ігри цьогоріч розпочнуться 26 липня. Орієнтовно 10,5 тисяч спортсменів із різних куточків планети змагатимуться в 32-х видах спорту. Росія гарантовано не матиме представництва в командних турнірах.

Зеленський про Орбана

Намагання Віктора Орбана загравати з колишнім президентом США Дональдом Трампа нічого не дасть прем’єр-міністру Угорщини. Слабкі друзі нікому не потрібні.

"Я вважаю, що він (Орбан, – ред.) грає у небезпечну ситуацію, передусім для Угорщини. Угорщина знає, що таке повномасштабне вторгнення, що таке наслідки фашистського режиму. І я здивований тим, що іноді офіційні меседжі Будапешта звучать так не збалансовано і радикально стосовно України", – сказав Зеленський.

Президент України переконаний, загравання з Дональдом Трампом нічого не дасть Орбану.

"Трамп самостійна людина. Він буде самостійно приймати рішення. Знаєте, слабких друзів ніхто не любить. Я вважаю, що позиція має бути сильна. І коли навіть у тебе позиція інша, вона все одно поважається, тому що позиція сильна", – додав глава держави.

Нагадаємо, президент України днями заявив, що нинішня ситуація "набагато краща, ніж була протягом останніх трьох місяців".

Читайте також:
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм