USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Зеленський – про контрнаступ ЗСУ, брак далекобійної зброї та боєприпасів, а також про страхи Байдена, – інтерв'ю

Президент припускає, що у ЗСУ є шанси цього року піти в контрнаступ
Зеленсь_1
Джерело: Офіс Президента

Якщо фронт залишатиметься стабільним, то Україна може озброїти і навчити нові бригади для проведення нового контрнаступу цього року. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю The Washington Post.

За його словами, після захоплення росіянами Авдіївки українським військовим вдалося стабілізувати ситуацію завдяки розумним крокам. Глава держави додав, що якщо фронт залишиться стабільним, Україна зможе озброїти і навчити нові бригади в тилу для проведення нового контрнаступу цього року.

"Якщо ви не будете робити кроки вперед для підготовки нового контрнаступу, Росія їх зробить. Ось чого ми навчилися в цій війні: якщо ви цього не зробите, це зробить Росія", – наголосив Зеленський.

Про відсутність допомоги США

Україні доведеться відступати крок за кроком, якщо Сполучені Штати Америки не відновлять військову допомогу.

"Якщо немає підтримки США, значить, у нас немає ні ППО, ні ракет Patriot, ні перешкод для радіоелектронної боротьби, ні 155-міліметрових артилерійських снарядів. Це означає, що ми будемо повертатися, відступати, крок за кроком, маленькими кроками", – пояснив президент.

Глава держави додав, що якщо для оборони лінії фронту потрібно вісім тисяч артилерійських снарядів на день, а є лише дві тисячі, то доводиться "повернутися назад, зробивши лінію фронту коротшою". В іншому разі росіяни можуть прорватися у великі міста.

"Ми намагаємося знайти спосіб не відступати", – зазначив Зеленський.

Чому Байден обережний із наданням зброї

Президент США Джо Байден обережно ставиться до можливого ядерного удару з боку Росії. Про це заявив президент України. Журналіст запитав у Зеленського, чи вважає він президента Байдена занадто обережним у постачанні зброї, як іноді його звинувачують агресивні критики.

"Я думаю, що він обережно ставиться до ядерного удару з боку Росії",– відповів Зеленський.

Його думка полягає в тому, що диктатор Володимир Путін не ризикнув би обмінюватися ударами ядерною зброєю, але він визнав, що глава Кремля непередбачуваний.

"Він божевільний. У світі немає нікого, хто міг би на 100 відсотків сказати, що він робитиме. Ось чому Байден обережний", – додав глава держави.

США "не позитивно" відреагували на удари по російських НПЗ

Президент Володимир Зеленський заявив, що Сполучені Штати Америки "не позитивно" відреагували на удари по російських нафтопереробних заводах. Проте обмежити Україну у використанні озброєння власного виробництва Білий дім не може.

"Ми використовували наші дрони. Ніхто не може сказати нам, що ви не можете", – уточнив Зеленський.

За його словами, реакція американської сторони на атаки по російських НПЗ "не була позитивною".

"Але Вашингтон не міг обмежити використання Україною зброї власного виробництва", – цитує видання українського президента.

Глава держави також заявив, що країна може зупинити російські удари по енергомережах України лише у тому вразі, як змусить Кремль заплатити таку ж ціну... Зеленський назвав це справедливим.

"Якщо немає протиповітряної оборони, щоб захистити нашу енергосистему, і росіяни атакують її, моє запитання: чому ми не можемо їм відповісти? Їхнє суспільство має навчитися жити без бензину, без дизеля, без електрики… Це справедливо... Коли Росія припинить ці кроки, ми зупинимося", – наголосив він.

Для чого Україні ракети ATACMS

Україні необхідно отримати ракети ATACMS для того, щоб мати змогу влучати по аеродромах, які Росія розмістила в Криму. За словами президента, ракети ATACMS можуть вражати цілі в окупованому Росією Криму. В тому числі аеродроми, з яких відбувається запуск літаків з високоточними ракетами. Саме ці ракети нещодавно влучили в Одесу та кілька інших цілей.

"Коли у Росії є ракети, а у нас немає, вони атакують ракетами: Все – газ, енергетика, школи, заводи, цивільні будівлі. ATACMS – це відповідь", – сказав Зеленський.

Президент зауважив, що хоче використовувати ракети більшої дальності не для атаки на російську територію, а саме по аеродромах в Криму.

"Коли Росія знатиме, що ми можемо знищити ці літаки, вони не будуть атакувати з Криму. Це як з морським флотом. Ми витіснили їх з наших територіальних вод. Тепер ми витіснимо їх з аеропортів у Криму", – додав він.

Глава держави також згадав, що в лютому в Мюнхені показував карту цілей, які можуть бути вражені зенітно-ракетними комплексами. Зокрема там були вказані військові платформи РФ, такі як аеропорти, системи протиповітряної оборони та інші об'єкти.

"Ми можемо використовувати військово-морські дрони, щоб витіснити їхній флот (Росії, – ред.) з наших територіальних вод і всієї західної частини Чорного моря. Але цього недостатньо для перемоги. Це безпілотники, а не ракети", – констатував він.

Нагадаємо, новий наступ Росії в Україні очікується приблизно наприкінці травня або в червні. Зараз наша армія потребує максимальної військової допомоги від партнерів, оскільки протистояти добре оснащеній зброєю російській армії дуже важко. Про це розповів Зеленський.

Президент Володимир Зеленський вважає, що російський диктатор Володимир Путін може повернути Україні всі захоплені території. За його словами, українським військовим не обов'язково виходити на кордони 1991 року, а достатньо буде повернути території, окуповані Росією після початку великої війни. Глава держави вважає, що в такому разі Путін втратить силу всередині РФ і поверне захоплені території.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат