USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Здатний літати понад 35 годин: В Ірані представили оновлену версію Shahed-149

Новий іранський дрон планують використовувати для розвідки та завдавання ударів
дрони_1
Джерело: IRNA

Корпус вартових Ісламської революції (КВІР) представив модернізовану версію іранського безпілотника Shahed-149 Gaza. Про це інформує IRNA.

Так, розробником Shahed-149 Gaza є компанія Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation. Інформація про його розробку вперше з'явилася в травні 2021 року, проте кадри безпілотника на авіабазі "Мученик Карімі" у центрі міста Кашан опублікували 23 липня 2023-го.

"Shahed-149 Gaza є удосконаленим висотним безпілотним бойовим літаком великої тривалості польоту, здатним літати понад 35 годин і долати 7 тис. кілометрів за одну місію. Дрон має нову систему шасі та опору, у носовій частині апарата розташована невелика камера, а під крилами є пілони для озброєнь. Новий іранський дрон планують використовувати для розвідки та завдавання ударів", – пише видання.

Іран надає "Шахеди" та іншу зброю Росії для атак на Україну

Вороже військо активно застосовує іранські дрони для завдання ударів по українській території. Раніше Захід неодноразово заявляв про домовленості Москви з Тегераном про постачання дронів, однак вони довгий час всіляко відкидали ці звинувачення.

Крім того, Іран постачає Росії всі необхідні матеріали для будівництва заводу, що вироблятиме дрони-камікадзе "Шахед". Про це заявив координатор Ради з нацбезпеки США при Білому домі Джон Кірбі, повідомляє NBC News.

Новини за темою: ЄС створив новий санкційний режим проти Ірану

Деталі співпраці

Кірбі наголосив, що у Сполучених Штатів є інформація про те, що Тегеран доставляє у РФ обладнання, яке необхідне для будівництва заводу з виробництва дронів. Він може бути введений в експлуатацію до кінця наступного року. Розміщений завод буде у Татарстані.

Раніше ми писали, що Іран продав Росії боєприпасів для війни проти України на суму трохи більше ніж мільйон доларів.

Президент України Володимир Зеленський у травні закликав іранців зупинити сповзання на "темну сторону історії", постачаючи Москві безпілотники.

Читайте також:
Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона "Лютий"
Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ