USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 3 2 3 9 0 (+840)
USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90

В Ірані цинічно відповіли на заяву Зеленського щодо постачання Росії безпілотників

В Тегерані вважають заяви президента України брехливими
Зеленський
Джерело: Офіс Президента

В Ірані цинічно відповіли на заяву президента України Володимира Зеленського щодо постачання РФ безпілотників, який нібито очікує отримати більше західної зброї. Про це сказав речник Міністерства закордонних справ Насер Канаані, пише Reuters.

"Повторення президентом України брехливих заяв проти Ісламської Республіки Іран відповідає антиіранській пропаганді та медіавійні, спрямованій на залучення якомога більшої кількості зброї та фінансової допомоги від західних країн", – заявив Канаані.

Що передувало?

Глава української держави під час свого відеозвернення в середу, 24 травня, закликав іранців зупинити сповзання на "темну сторону історії", постачаючи Москві безпілотники.

"Просте запитання: а для чого вам бути співучасниками російського терору? Чому ви на боці держави-зла? Світ же бачить, що відбувається, і ви всі в Ірані бачите. Підтримку зла неможливо заперечувати", – сказав Зеленський.

Новини за темою: Іран та Росія підписали договір про будівництво залізничного коридору: Що це означає?

Співпраця Ірану та РФ

Відзначимо, Іран від початку повномасштабної війни Росії проти України заперечував постачання безпілотників Shahed до Росії, але пізніше заявив, що надав невелику кількість "до початку конфлікту". Безпілотники зіграли важливу роль в атаках Росії на міста та інфраструктуру.

До того ж Росія посилила військову співпрацю з Іраном після 24 лютого 2022 року. Держава-агресор визнала, що використовує безпілотники іранського виробництва, але тепер прагне збільшити власне виробництво.

До речі, нещодавно Іран та Росія підписали угоду про будівництво залізничного коридору, який конкуруватиме з Суецьким каналом як основний світовий торговельний шлях.  

Будівництво залізниці Решт – Астара розглядається як важлива ланка в коридорі, призначеному для з'єднання Індії, Ірану, Росії, Азербайджану та інших країн залізницями та морем. Планується, що цей коридор конкуруватиме з Суецьким каналом як основний світовий торговельний шлях.

Новини за темою: Росіяни розглядають можливість виробництва іранських дронів у Білорусі, – ЦНС

Крім того, Іран має прямий шлях для відправки зброї до Росії, яку та, ймовірно, використовує у війні проти України. Однак західні країни мало що можуть зробити, щоб зупинити постачання зброї саме через цей канал. 

Читайте також:
Кого ховатимуть на військовому меморіальному кладовищі: Опубліковано перелік Кого ховатимуть на військовому меморіальному кладовищі: Опубліковано перелік
В Україні хочуть запровадити програми для підтримки виробників зброї: Хто зможе претендувати на допомогу В Україні хочуть запровадити програми для підтримки виробників зброї: Хто зможе претендувати на допомогу
Понад 3,5 тисячі авіабомб скинули росіяни по Україні за 77 діб цього року, що у 16 разів більше порівняно з 2023-м, – Гаврилюк Понад 3,5 тисячі авіабомб скинули росіяни по Україні за 77 діб цього року, що у 16 разів більше порівняно з 2023-м, – Гаврилюк
За перші два місяці 2024 року в Україні діагноз ПТСР встановили майже такій же кількості пацієнтів, як за весь 2021-й За перші два місяці 2024 року в Україні діагноз ПТСР встановили майже такій же кількості пацієнтів, як за весь 2021-й