USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Понад 14 тисяч цивільних українців утримує РФ у своїх тюрмах

Ув'язнені, яким вдалося повернутися в Україну, мають серйозні травми, зокрема переломи кісток і струс мозку
тюрма засуджені
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

РФ утримує у своїх в'язницях понад 14 тисяч цивільних громадян України. Правозахисники називають викрадення та захоплення цивільних однією з найгостріших проблем війни, заявили в Міжнародному товаристві з прав людини, пише DW.

Організація зазначає, що ув'язнені, яким вдалося повернутися в Україну, мають серйозні травми, зокрема переломи кісток і струс мозку. Крім того, є фізичне, сексуальне і психологічне насильство.

"Викрадення та захоплення цивільних є однією з найгостріших проблем війни Росії проти України", – кажуть правозахисники.

І наводять приклад Олени Ягупової, яка потрапила до російського ув'язнення з окупованої частини Запорізької області. Українка розповіла, що в таборі її ґвалтували й піддавали тортурам. Жінка назвала це пеклом. А ще закликала міжнародну спільноту домагатися звільнення українських цивільних з ув'язнення у РФ. Ягупова акцентувала, що врятувати потрібно "тисячі людей".

А ось Олександр Тарасов із Херсона розповів, що був у російській в'язниці рік, де його катували електрошокером.

Водночас правозахисники Міжнародного товариства з прав людини говорять, що намагаються звільнити з Росії понад 60 людей. Заради цього організація співпрацює з українським товариством "Цивільні в полоні".

"Просимо німецьких політиків допомогти нам у створенні механізму для повернення наших чоловіків і батьків", – пояснила членкіня правління цього товариства Олена Цигіпа, чоловік якої, журналіст, ув'язнений в Росії за "шпигунство".

Новини за темою: У російському СІЗО помер військовополонений з "Азову" Олександр Іщенко. Оновлено

Слід зазначити, влітку уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що Росія незаконно утримує понад 14 тисяч цивільних громадян України. За його словами, повертати в Україну цивільних найскладніше, адже, на відміну від військовополонених, йдеться не про обмін, а саме про повернення.

А понад 95% українських військовослужбовців зазнали катувань з боку росіян під час перебування в неволі РФ. Про це повідомляла керівниця Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні Даніель Белль.

Читайте також:
ЗСУ підтвердили ураження нафтобази у Воронезькій області РФ ЗСУ підтвердили ураження нафтобази у Воронезькій області РФ
Від початку повномасштабного вторгнення від мін потерпіла понад тисяча цивільних українців Від початку повномасштабного вторгнення від мін потерпіла понад тисяча цивільних українців
Наймасовіший відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту: Окупанти розстріляли 16 воїнів на Покровському напрямку Наймасовіший відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту: Окупанти розстріляли 16 воїнів на Покровському напрямку
Поїхали на відпочинок: У Греції потонули дві українки Поїхали на відпочинок: У Греції потонули дві українки