USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Запоріжсталь" відкидає заяви Мінкульту щодо "поганої якості" її сталі для тризуба на "Батьківщину-мати"

На комбінаті зауважили, що готові провести незалежну експертизу щодо якості сталі із "Запоріжсталі"
"Запоріжсталь"
Джерело: відкриті джерела

Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" відкидає заяву Міністерства культури та інформаційної політики, що матеріал комбінату не відповідає технічним вимогам для виготовлення тризуба на монументі "Батьківщина-мати". Про це йдеться в заяві "Запоріжсталі".

На комбінаті впевнені, що сталь підходить для виробництва тризуба.

"Комбінат не згоден з висновками МКІП і наведеного акту детективки. Вважаємо висунуті претензії упередженими та безпідставними і будемо захищати честь українського виробника й української сталі", – йдеться у повідомленні.

У компанії кажуть, що продовжать виконувати всі взяті на себе зобов’язання як партнери виготовлення нового тризуба. Також "Запоріжсталь" на запит Мінкульту безплатно надала всю сталь для виготовлення герба та сплатила за розробку проєкту заміни радянського символу.

"Вважаємо, що у таких величних символах слід використовувати сталь, вироблену на українських комбінатах, як символ спротиву агресії", – додали на підприємстві.

Водночас першу партію сталі передали 29 червня на безоплатній основі. І будь-які незначні відхилення товщини залишаються у межах допустимої похибки, про що компанія попереджала заздалегідь.

На комбінаті зауважили, що готові провести незалежну експертизу щодо якості сталі із "Запоріжсталі".

Також у компанії стверджують, що після передачі першої партії сталі підрядник не озвучив комбінату жодних претензій і не надав документів, які б засвідчували невідповідність матеріалу до встановлених норм.

Чому спротив?

25 липня Мінкульт заявив, що сталь, яку надав металургійний комбінат "Запоріжсталь" для виготовлення частини "Тризуба Батьківщини", не відповідає технічним вимогам. Тому символ вирішили виготовили з європейського металу, а на вартості проєкту це ніяк не відобразиться.

У відомстві пояснювали, що обраний для робіт метал мав бути ідентичним до того, з якого виготовили й сам монумент. Тому вирішили використовувати європейську та вітчизняну сировину. Проте партія, що надійшла із "Запоріжсталі", нібито показала відчутну різницю із закордонним аналогом та вимогами проєкту.

Згідно з заявою міністерства надана комбінатом сталь має різну товщину, що може змінити вагу усієї конструкції. А матеріал з комбінату мав значну кількість пошкоджень, що ускладнило та сповільнило б підготовчі роботи.

Тризуб на монумент

У липні 2022 року в "Дії" завершили ініційоване Міністерством культури опитування стосовно того, що робити з радянським гербом на щиті монумента "Батьківщина-мати" в Києві. У ньому взяли участь майже 800 тисяч українців, 85% опитаних виступили за заміну серпа і молота тризубом.

Новини за темою: Чому недоречно зображати на щиті монумента "Батьківщина-Мати" тризуб: Відповів Володимир В'ятрович

Уже в липні 2023 року Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на заміну радянського герба. Ткаченко зазначив, що вартість проєкту становитиме 28 мільйонів гривень. Гроші зібрали винятково від великого бізнесу, не беручи з бюджету.

Монтаж композиції розпочався в липні й триватиме до 24 серпня цього року.

Що відомо про монумент – читайте в нашому матеріалі.

Читайте також:
Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України
Мінкульт визнав пересувний цирк критично важливим для економіки: Його працівники отримають бронювання від мобілізації Мінкульт визнав пересувний цирк критично важливим для економіки: Його працівники отримають бронювання від мобілізації
Мінкульт повідомив про відсутність договорів з УПЦ МП стосовно користування держмайном Мінкульт повідомив про відсутність договорів з УПЦ МП стосовно користування держмайном
Нині виникає багато питань до ефективності телемарафону, можливий його переформат, – Карандєєв Нині виникає багато питань до ефективності телемарафону, можливий його переформат, – Карандєєв