USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ДІАМ дозволила замінити герб СРСР на щиті "Батьківщини-матері"

Оновлений щит з’явиться на монументі до 24 серпня
Монумент Батьківщина-мати
Монумент "Батьківщина-мати"
Джерело: відкриті джерела

Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) видала дозвіл на заміну герба СРСР на щиті монумента "Батьківщина-мати" на український тризуб. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Декомунізація в дії! Будівельні роботи йдуть!", – написав він.

Коли на щиті з’явиться тризуб?

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко натякнув, що оновлений щит з’явиться до 24 серпня.

"Слідкуйте за новинами, буде ще багато сюрпризів. Побачимось біля оновленої Батьківщини-матері 24 серпня на День Незалежності України", – написав він.

Зазначається, що сьогодні, 13 липня, Мінкульт публічно представив проєкт "Тризуб Батьківщини".

"Заміну герба срср на український тризуб рік тому у "Дії" підтримали 85% респондентів. Над реалізацією змін ми працюємо вже понад рік і нарешті можемо повідомити про деталі дійсно історичного проєкту. Процес це дуже складний та витончений технологічно та фінансово, тому ідеї та наміри зробити це досі залишалися нереалізованими. Ми працюємо з унікальною скульптурою-представницею старшого покоління, яка приймає всім своїм сталевим серцем нову реальність й робить свій внесок у боротьбі за нашу свободу й незалежність", – написав Ткаченко.

У скільки обійдеться оновлення?

З бюджету не планують витрачати кошти. Гроші на відновлення історичної справедливості зібрано виключно від великого бізнесу, який хоче бути причетним до великого в усіх сенсах проєкту. Вартість проєкту – 28 млн. грн. Це значно менше, ніж прораховували раніше.

Спонсори відновлення

До проєкту долучилися "Нафтогаз", "Нова Пошта", "Метінвест", "АТБ", "Монобанк", "Ощадбанк", ПУМБ, "ПриватБанк", "Український Аграрний Холдинг", "Перша Приватна Броварня", КАН "Девелопмент та КАНБУД", ОТП Банк, WOG, Асоціація "Незалежна асоціація банків України".

Зазначимо, що ОТП Банк – це саме той банк, який НАЗК включило до переліку міжнародних спонсорів війни.

З чого зроблять тризуб?

На щиті монумента "Батьківщина-Мати" встановлять тризуб зі сталі Метінвесту. Ця група належить Рінату Ахметову. Його виготовлять безкоштовно.

Тризуб виготовлять із двох типів металу: нержавіючої сталі Метінвесту завтовшки 1,7 мм та сталі закордонного виробництва завтовшки 1,5 мм. 

Для створення тризуба Метінвест залучив спеціалістів із кількох українських підприємств компанії.

Монтаж композиції розпочнеться в липні й триватиме до 24 серпня цього року.

Що відомо про монумент?

"Батьківщина-Мати" — монументальна скульптура в Києві. Розташована на високому правому березі річки Дніпро, на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Відкрита у 1981 році. Є найвищою монументальною скульптурою в Європі.

Металевий каркас виготовлений зі сталі, яка була витоплена у Запоріжжі. Метал для цього монумента був виготовлений саме в Запоріжжі. Для цього були об'єднані зусилля місцевих підприємств: на "Дніпроспецсталі" виготовили нержавіючі злитки, а в прокатних цехах "Запоріжсталі" — перекочували в листи.

У Києві сталеві компоненти збирали в одну конструкцію. В результаті вийшла унікальна за світовими мірками суцільнозварна скульптура, яка входить до переліку найвищих пам'ятників світу, випереджаючи американську статую Свободи.

Скульптуру збирали стометровим краном, який був виготовлений спеціально для цього. Пізніше цей кран демонтували.

Судячи з геодезичних інструментальних замірів, що проводяться щорічно монумент "Батьківщина-Мати" повинен простояти понад 150 років. За розрахунками, статуя може витримати навіть землетрус за шкалою до 9 балів.

Через близькість Великої дзвіниці Києво-Печерської лаври (висота 96,5 м), висоту монумента зменшили до 102 м (початкова висота мала складати 108 м), але через те, що Велика дзвіниця розташована на пагорбі, над рівнем моря "Батьківщини-Мати" на 12 метрів нижча Великої лаврської дзвіниці.

Загальна висота монумента з постаментом — 102 метри.

Висота скульптури "Батьківщина-Мати" (від п'єдесталу до кінчика меча) — 62 метри.

В одній руці статуя тримає 16-метровий меч вагою в 9 тонн, а в іншій — щит розміром 13 на 8 метрів з гербом СРСР (вагою в 13 тонн).

Вся споруда — суцільнозварна і важить 450 тонн.

Сам каркас починається на глибині 17,8 метра (від входу в музей). На цю глибину йде бетонний колодязь діаметром 34 метри.

На щиті "Батьківщина-Мати" є оглядовий майданчик.

В середині скульптури розташовані два ліфти: Один з ліфтів підіймається з дев'ятьма зупинками до самої "голови" "Батьківщини-Мати", в якій є люки й технічні майданчики. Можна піднятися в "руку" з щитом і в іншу — з мечем. Там теж є монтажні майданчики.

На найвищій точці меча є спеціальний пристрій для гасіння коливань вітрового навантаження.

Читайте також:
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки