USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Зварювальні шви на гербі "Батьківщини-Матері" під загрозою руйнування, – Інститут електрозварювання

Встановлення герба на монументі "Батьківщина-Мати" не узгодили з Інститутом Патона
герб Батьківщина мати
"Батьківщина-мати"
Джерело: відкриті джерела

Герб на щиті монумента "Батьківщина-Мати" у Києві встановили без узгодження з фахівцями Інституту електрозварювання імені Патона. Про це сказав директор інституту Ігор Крівцун, передає Liga.net.

Він пояснив, що зварювальні роботи слід було виконувати за технологією, розробленою фахівцями інституту. Тому тепер є загроза, що зварні шви можуть бути пошкоджені корозією.

"Проблема в тому, що там, де вони варили, – там вітер, там немає захисту, і всі ці шви під загрозою – вони вже жовті, хоча це й нержавіюча сталь", – каже він.

До інституту таки звертались, але вже після того як приварили герб.

"Я кажу – ні, хлопці, ви працювали, ви й відповідайте. А нещодавно ми обстежили монумент дронами й побачили, що там уже є корозія", – зазначив директор.

Тризуб на монумент

У липні 2022 року в "Дії" завершили ініційоване Міністерством культури опитування стосовно того, що робити з радянським гербом на щиті монумента "Батьківщина-Мати" в Києві. У ньому взяли участь майже 800 тисяч українців, 85% опитаних виступили за заміну серпа і молота тризубом.

Уже в липні 2023 року Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на заміну радянського герба. Тодішній міністр Ткаченко зазначив, що вартість проєкту становитиме 28 мільйонів гривень. Гроші зібрали винятково від великого бізнесу, не беручи з бюджету.

30 липня 2023 року зі щита монумента "Батьківщина-Мати" у Києві демонтували радянську символіку. Серп і молот, який висів там майже 40 років, замінили на Герб України — його приварили до щита 6 серпня минулого року, роботи завершили до Дня Незалежності України. 

Що відомо про монумент – читайте в нашому матеріалі.

Читайте також:
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
П’ятьом киянам, які спалили три автівки військових у столиці, оголосили підозру П’ятьом киянам, які спалили три автівки військових у столиці, оголосили підозру
В Україні відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу В Україні відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
У Києві завершили роботи між станціями метро У Києві завершили роботи між станціями метро "Деміївська" та "Либідська"