USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Микола Точицький – новий міністр культури та стратегічних комунікацій України

До цього Мінкультом керував у статусі т. в. о. Ростислав Карандєєв
Точицький
Микола Точицький
Джерело: відкриті джерела

Міністерство культури та стратегічних комунікацій очолив колишній посол у Бельгії Микола Точицький. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Народні обранці підтримали кандидатуру Точицького 252 голосами.

"Це найбільш дивне призначення. Микола Точицький – кадровий дипломат, посол, учасник переговорної групи. Його кидають на абсолютно новий для нього напрямок. Навіщо?" – прокоментувала нардепка Ірина Геращенко.

Нагадаємо, після відставки Олександра Ткаченка у липні 2023 року Мінкультом керував у статусі т. в. о. Ростислав Карандєєв.

Хто такий Точицький?

Микола Точицький в 1993 році закінчив Київський державний університет імені Т. Шевченка за спеціальністю перекладач французької та англійської мов. У 1995 році – Інститут міжнародних відносин Київського університету імені Шевченка за фахом юрист-міжнародник. У 1999 році завершив навчання у Женевському центрі політики безпеки.

Під час навчання у 1993–1995 роках працював в Управлінні контролю над озброєнням та роззброєнням Міністерства закордонних справ України. У 1995–1998 роках був третім та другим секретарем у посольстві України в Бельгії.

Звідти знову повернувся до МЗС – у 1999–2000 роках першим секретарем відділу ОБСЄ та Ради Європи Управління європейської інтеграції.

У 2000–2001 роках був радником відділу НАТО та європейської безпеки у Департаменті з питань політики та безпеки.

Наступні роки працював радником Постійного представництва України при Раді Європи, директором Кабінету міністра закордонних справ, начальником Управління консульської служби МЗС, генеральним консулом України в Сан-Франциско.

У 2009 році отримав дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посла.

У 2016–2021 роках був представником України при Європейському Союзі. Тоді ж працював також послом України в Бельгії та в Люксембурзі й представником України при Європейському співтоваристві з атомної енергії.

У 2021 році – заступник міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. На цій посаді пробув до квітня 2024 року – тоді Точицького призначили заступником керівника ОП Андрія Єрмака.

За даними ЗМІ, політик є однокурсником керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Новини за темою: Матвій Бідний офіційно став міністром молоді та спорту України

Як відомо, 4 вересня ввечері на засіданні фракції "Слуги народу" за участі президента Володимира Зеленського вирішили щодо ротацій в уряді.

Читайте також:
Уряд перейменував два міністерства Уряд перейменував два міністерства
Зеленський зробив кадрові призначення в Офісі президента Зеленський зробив кадрові призначення в Офісі президента
Віталій Коваль очолив Міністерство аграрної політики Віталій Коваль очолив Міністерство аграрної політики
Герман Сметанін став новим міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Герман Сметанін став новим міністром з питань стратегічних галузей промисловості України