USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Нардеп заявив, що діти ухилянтів не зможуть вступити до вишу: У "Слузі народу" заперечили

Електронний кабінет призовника слугуватиме найперше для оновлення даних громадян
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Громадяни, які не стали на військовий облік, не зможуть вступити до вищого навчального закладу. Такі ж проблеми можуть виникнути і у їхніх дітей. Про це заявив нардеп від "Батьківщини" Вадим Івченко в інтерв’ю "Телеграф".

Е-кабінет призовника

Народний депутат зазначив, що електронний кабінет призовника слугуватиме найперше для оновлення даних громадян.

"У тих, у кого немає ("Дії", – ред.), як вони обходяться? Носять із собою фізичні документи: права, паспорт. І тут постає питання вибору українців, які мають дотримуватися закону про військовий облік: що вони мають зробити? Оновити свої дані. Для цього є можливість прийти в ТЦК, прийти в ЦНАП або зробити це через електронний кабінет. Ви оновите свої дані, де ви проживаєте, а далі вже ТЦК будуть дивитися по комплектності. Наприклад, якщо не вистачає 100 тисяч людей на штурмові бригади, значить, вони будуть набирати 100 тисяч туди. Якщо не вистачає 20 тисяч людей на ПВО, значить, туди. А інші, наприклад, будуть займатися впровадженням кібербезпеки для забезпечення ефективності роботи ЗСУ. Тобто будуть виділяти людей за потребою на кожен вид Збройних сил".

Блокування рахунків

Івченко пояснив, що блокування рахунків громадян не буде, проте без військово обліку користувач банку не зможе пройти ідентифікацію.

"Вона (ідентифікація, – ред.) не пройде. Що таке блокування рахунків? Банк запросить вашу ідентифікацію: є у вас військовий облік чи нема? Якщо ви не зможете надати інформацію, що у вас є військовий облік, то ви не пройдете ідентифікацію і не зможете користуватися карткою. Це не блокування рахунків", – пояснив він.

Крім того, за його словами, держава може відмовляти у послугах громадянам, які не стали на військовий облік. Наприклад, вони не будуть отримувати підтримку держави, а діти можуть не вступити до вишу.

Коли можуть ухвалити закон?

За його словами, 20–21 лютого законопроєкт розглядатиме комітет, а вже 22–23 лютого його планують проголосувати до чергової річниці російського вторгнення.

Реакція "Слуга народу"

Очільник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія спростував інформацію про те, що діти ухилянтів не зможуть вступити до ВНЗ. Про це він написав у Telegram.

"Черговий фейк, який, на жаль, розлетівся у ЗМІ. Ніхто не збирається обмежувати дітей у праві на освіту. Таких планів у Верховної Ради немає, не було і не буде! Навіть в контексті змін до правил мобілізації. Чому хтось про це говорить, зрозуміти важко. Але точно не потрібно сприймати це серйозно", – заявив він.

Нагадаємо

7 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію.

Проєкт закону передбачає удосконалення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів та зміну призовного віку з 27 до 25 років.

Встановлюються підстави для звільнення з військової служби військовослужбовцям у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками відповідно до рішення Ставки Верховного головнокомандувача.

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільненні зі служби у запас у зв’язку із закінченням строку військової служби – протягом двох років з дня звільнення з військової служби. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • з числа громадян, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку зі звільненням з полону. Такі особи можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • з числа громадян, які були звільненні зі строкової військової служби під час дії воєнного стану, – протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби.

Виключається з переліку висновків військово-лікарських комісій висновок про обмежену придатність до військової служби.

Детальніше читайте тут.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат