USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Захід може повторити історичні помилки й дочекатися "ефекту Перл-Харбору", – глава МЗС Литви про війну в Україні

Політик відзначив, що "ми стоїмо на порозі повторення історичних помилок"
Габріелюс Ландсбергіс
Габріелюс Ландсбергіс
Джерело: Радіо Свобода

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс попередив, що Захід може повторити історичні помилки у питанні військової допомоги Україні і буде "ефект Перл-Харбору". Про це дипломат висловився у соцмережі Х.

"Ми стоїмо на порозі повторення історичних помилок. Переконаний, що якщо не переможемо Росію зараз, це означає, що наш обраний шлях полягає в тому, щоб зазнати неймовірних і непотрібних втрат, перш ніж ми врешті-решт вирішимо, що настав час активізуватися і перемогти", – зауважив глава зовнішньополітичного відомства.

За словами Ландсбергіса, Захід може дочекатися "ефекту Перл-Харбору".

"Моменту в історії, коли проблеми завтрашнього дня нарешті стануть проблемами сьогоднішнього дня, але за надзвичайно завищеною ціною. Або ми можемо розглядати це як сьогоднішню проблему і почати вирішувати її вже сьогодні", – пояснив політик.

І додав, що майже 25 років Захід бореться над тим, щоб "стримати імперіалізм Путіна за допомогою діалогу та дипломатії, в той час, як він продовжує ігнорувати кордони та зрівнювати з землею міста".

Новини за темою: "План Б": Очільник МЗС Литви розповів про запасний варіант військової допомоги ЄС Україні

Литва запроваджує штрафи за недотримання санкцій. Гроші передадуть Україні

Литва штрафуватиме за недотримання міжнародних і національних санкцій. А отримані кошти перерахують до Фонду співробітництва з метою розвитку для відновлення України.

За поправку до Закону про співпрацю з метою розвитку та гуманітарної допомоги у листопаді проголосували 99 членів Сейму за відсутності голосів проти і тих, хто утримався. Згідно з ухваленою поправкою, до фонду надходитимуть кошти від штрафів і конфіскованих активів у разі недотримання міжнародних або національних обмежень.

У поправці також уточнюється, що ці кошти використовуватимуться винятково для підтримки, пов'язаної з відновленням і реабілітацією України після російської агресії. Ця поправка діятиме протягом десяти років – до січня 2034 року.

"Мета полягає в тому, щоб Литва зробила єдиний внесок у відновлення України і продемонструвала свою тверду прихильність підтримці України перед обличчям російської агресії", – заявила заступниця міністра закордонних справ Йовіта Нелюпшене.

Відносини Литви й України

Литва підтримує ідею створення спеціального трибуналу щодо злочинів Російської Федерації та Білорусі у війні проти України. Про це в ексклюзивному коментарі Ukraine World News заявив президент країни Ґітанас Науседа.

На його думку, зараз дуже важливо скооперуватися щодо цього питання та "знайти спільний знаменник між країнами Європейського Союзу та серед міжнародної спільноти".

Новини за темою: Кожна година запізнення західної військової допомоги для України коштує життя сотням українців, – Мамулашвілі

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров