USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Литва запроваджує штрафи за недотримання санкцій. Гроші передадуть Україні

Ці кошти будуть спрямовані на підтримку, пов’язану винятково з відновленням України
Литва
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Литва штрафуватиме за недотримання міжнародних і національних санкцій. А отримані кошти будуть перераховані до Фонду співробітництва з метою розвитку для відновлення України. Про це повідомляє LRT.

За поправку до Закону про співпрацю з метою розвитку та гуманітарної допомоги проголосували 99 членів Сейму за відсутності голосів проти і тих, хто утримався. Згідно з ухваленою поправкою, до фонду надходитимуть кошти від штрафів і конфіскованих активів у разі недотримання міжнародних або національних обмежень.

У поправці також уточнюється, що ці кошти будуть використовуватися виключно для підтримки, пов'язаної з відновленням і реабілітацією України після російської агресії. Ця поправка діятиме протягом десяти років – до січня 2034 року.

"Мета полягає в тому, щоб Литва зробила єдиний внесок у відновлення України і продемонструвала свою тверду прихильність підтримці України перед обличчям російської агресії", – заявила заступниця міністра закордонних справ Йовіта Нелюпшене.

За її словами, Вільнюс вживатиме заходів щодо сприяння відновленню України самостійно, не чекаючи рішень Європейського Союзу або на міжнародному рівні. Згідно з Кодексом адміністративних правопорушень, порушення міжнародних санкцій або обмежувальних заходів, запроваджених литовським законодавством, карається штрафом у розмірі від 200 до 6 тисяч євро.

Євросоюз запровадив обмеження щодо 1473 російських і білоруських громадян і 207 юридичних осіб. Ці санкції та заходи призвели до заморожування активів на суму 215 млрд євро в країнах – членах ЄС, а також до іммобілізації активів Центрального банку Росії на суму близько 300 млрд євро в Європейському Союзі і країнах "Великої сімки".

Новини за темою: Литва забороняє імпорт російського скрапленого газу з листопада, – ЗМІ

Литва не припиняє допомагати Україні під час війни

Днями Вільнюс передав нову партію генераторів, польових ліжок і сухих пайків. Стаціонарні дизель-генератори потужністю 160 кВт призначені для вироблення електроенергії та забезпечення нею об'єктів у місцях, де відсутні або перервані лінії електропередачі. Генератори оснащені обладнанням, яке автоматично вмикає двигун генератора в разі припинення подачі електроенергії від стаціонарної електромережі та вимикає його в разі відновлення подачі.

10 листопада Литва заявила про те, що надала Україні дві пускові установки для зенітного ракетного комплексу NASAMS, необхідне обладнання, а також позашляховики для екіпажу. Крім цього, Вільнюс оголосив про передачу Україні нового пакета військової допомоги, до якого, зокрема, увійшли засоби боротьби з дронами та генератори.

Читайте також:
Майже 300 млн доларів надійшло до держбюджету України від Канади Майже 300 млн доларів надійшло до держбюджету України від Канади
Для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на українських АЕС Єврокомісія надає три мільйони євро Для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на українських АЕС Єврокомісія надає три мільйони євро
ЄС покарав Іран за постачання озброєння до РФ: Санкції запроваджено проти фізичних та юридичних осіб ЄС покарав Іран за постачання озброєння до РФ: Санкції запроваджено проти фізичних та юридичних осіб
Литва передасть Україні п'ять тисяч FPV-дронів власного виробництва Литва передасть Україні п'ять тисяч FPV-дронів власного виробництва