USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ХАМАС хоче бути лідером і головним захисником палестинського народу, – підполковник запасу ЦАХАЛ

Зайден припускає, що угруповання не зовсім зрозуміло, якою "міцною буде відповідь Ізраїля"
Ізраїль
Ситуація в Ізраїлі
Джерело: відкриті джерела

Терористичне угруповання ХАМАС, бойовики якого від ранку 7 жовтня завдали масованого ракетного удару по Ізраїлю та захопили заручників, прагне бути лідером і головним захисником палестинського народу. Таку думку в ефірі UWN висловив ізраїльський політолог, підполковник запасу ЦАХАЛ Аріє Зайден.

За словами експерта, ХАМАС опинився в ситуації, коли, з одного боку, повинен, а з другого боку – виграє і "хоче бути лідером, головним захисником палестинського народу".

"Це дуже виграшна позиція, коли терористи говорять: "Ми єдині, мусульмани, які захищають не просто Аль-Аксу, тобто третю по важливості святиню ісламу, а ще і єдині захисники палестинського народу, і єдині, які приведемо його до незалежності, а потім знищимо Ізраїль". У таку гру грає ХАМАС. І, думаю, що угруповання не зовсім зрозуміло, якою міцною буде відповідь Ізраїля", – припускає Зайден.

Мрія ХАМАС – захопити Західний берег

Терористи ХАМАС хочуть не просто поліпшити свої позиції проти нібито опозиційного ісламського джихаду у Секторі Гази, а поглядають на Західний берег.

"Для цього не потрібно ніяких військових дій. У них буде перевага в електораті молодих людей, яких на Західному березі більшість. Палестинці дуже молоді, багато молоді неодруженої в соціальному середовищі і тому, коли або Абу Мазен (голова Палестинської національної адміністрації, – ред.), а він людина літня, залишить свій пост з природних причин, або не зможе більше керувати, то ХАМАС займе і Західний берег. Це неможливо допустити і тому нині є нагода розв'язувати питання: військове й політичне", – пояснює політолог. 

Новини за темою: Війна в Ізраїлі вигідна Росії, бо відвертає увагу від України, – Дуда

І стверджує, якщо залишити ситуацію такою як була і просто спостерігати за подіями, ізраїльтяни дійдуть до того, що через 10 років ХАМАС зможе вбити п'ять тисяч громадян.

"Це приєднується до того, що я говорив, що дало вплив бойовиків на електорат. Водночас немає прямого впливу, наприклад, Ірану на ситуацію: тобто Іран не передає озброєння і, можливо, не так, як ми собі уявляємо, можливо, десь купує, потім передає, ймовірно, це проходить через Філадельфійський коридор і так далі, але не напряму. Тому вплив Ірану існує, але опосередкований. Те, що вплинуло більше на ситуацію, – це дійсно бажання Саудівської Аравії йти на нормалізацію з Ізраїлем", – додає Зайден.

Що передувало?

Уряд Ізраїлю підтримав офіційне запровадження у країні воєнного стану.

В Офісі пояснили, що це рішення ухвалили відповідно до статті 40 Основного Закону про уряд. Відтак ізраїльська армія має право проводити "значну військову діяльність".

"Війна, нав’язана Державі Ізраїль через смертоносний терористичний напад із Сектора Гази, почалася 7 жовтня 2023 року о 06:00", – кажуть в уряді.

Постраждалі та жертви

Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю повідомляє, що станом на 17:00 щонайменше 2 тис. 156 ізраїльтян отримали поранення та лікування в госпіталях під час цієї війни.

З них 20 перебувають у критичному стані, 338 – у важкому, 421 – у стані середньої тяжкості, 1 тис. 052 – у легкому, 49 лікуються через серйозну тривогу, а 167 все ще перебувають на огляді медичних працівників.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає