USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Загинув, захищаючи Україну: Історія військовослужбовця Мединського

Мединський нагороджений орденом "За мужність" III ступеня та Орденом Богдана Хмельницького
Максим Мединський
Джерело: відкриті джерела

Максим Мединський – український журналіст, доброволець, військовослужбовець, лейтенант Збройних сил України. З перших днів Революції гідності він перебував на Майдані, згодом – пішов воювати на схід. 29 квітня минулого року серце військового зупинилося – він загинув, захищаючи нас на Харківському напрямку. В ефірі UWN сестра та дружина військового пригадали, яким він був та що говорив про війну.

Дружина військового Тетяна розповідає, що Максим був на Майдані з самого початку Революції гідності, а коли прийшов час – пішов добровольцем на війну".

"Тут просто потрібно знати Макса. Я не можу сказати, що це військова людина так, але він виріс у військовій родині тому для нього це все досить було таким близьким, можна сказати, і зрозумілим. Я познайомилася з Максом на перших курсах, і Макс тоді ще в інституті ходив в берцях і у військових штанах. Тобто в нього такий був стиль, і це був стиль не тільки одягу. Це був стиль життя", – каже Тетяна.

29 квітня ми поговорили з ним. А 4 травня дізнались, що він вже не вийде на зв’язок

Ще на початку війни в далекому 2014 році Максим розумів: масштабна війна буде. Це лише питання часу.

"Так, він знав що війна буде, тому на початку, можливо, навіть в середині грудня 2021 року він зібрав нам тривожну валізу. Точніше – рюкзак свій, з яким він воював ще у 14-му 15-му, і він готовий стояв на балконі. І збирав не тільки нас: і дідуся свого, який мешкає в Києві, теж підготовлював. Він це знав, розумів – все ж таки людина бачила війну, все відчув, пройшов", – розповідає дружина.

Сам же Максим після повномасштабного вторгнення пішов обороняти свою країну і родину. Знову. 

Цього разу доля закинула його на Харківський напрямок, в селище Курулька. 29 квітня бригада, в який був Максим, потрапила під артобстріл. 

"В перерві між обстрілами, це десь дві-три хвилини, хлопці перегукуються між собою аби зрозуміти, що всі живі. І ось, під час однієї перевірки, Максим просто не відповів. Тоді хлопці до нього відразу в окопи стрибнули і помітили, що він вже лежить", – пригадує моторошні події Тетяна.

"29-го квітня ми поговорили в обід. А 4 травня ми дізнались, що він вже не вийде на зв’язок", – зізнається сестра загиблого Оксана.

6 червня того ж року Максима нагородили посмертно орденом "За мужність" III ступеня – за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної журналістики та інформаційної сфери, мужність і самовідданість, виявлені під час висвітлення подій повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України, багаторічну сумлінну працю та високу професійну майстерність. А 4 липня – Орденом Богдана Хмельницького.

Друзі набили тату з його фразами

Мединський завжди підтримував друзів у складних ситуаціях – мав свої висловлювання. Їх друзі і набили – як пам'ять про товариша.

"Це різні були фрази, які Максим часто казав. Кожен для себе обрав те, що йому більш пам’яталося. В нього була фраза "таки да", і ось подруга набила її, інші теж різні фрази понабивали. Татуювань вийшло, якщо не помиляюсь чи п'ять, чи шість, а фраз набагато більше", – пригадує Оксана.

Треба жити так, як би Макс хотів

"Максим дуже любив життя, воно в нього було дуже активне. Все, що приходило йому в голову, він відразу втілював в життя: це і парашут, і мотоцикл, і сноуборд, і просто все, що можна вигадати, він просто брав і робив. Це і піднятися на Казбек. Навіть, якщо в тебе це не виходить і ти осліп від снігу і сонця. Тому да – попереду в нас підйом на Казбек, але вже без Макса. І треба жити так, як би Макс хотів: боротися за Україну, відбудувати її і не пускати сюди більше наших сусідів", – насамкінець зізналась сестра військового.

Читайте також:
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду