USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Загроза з боку РФ і Китаю: НАТО веде переговори щодо приведення ядерної зброї в бойову готовність

Приміром, Китай, інвестує значні кошти в сучасну зброю, а ядерний арсенал країни до 2030 року зросте до тисячі боєголовок
НАТО

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Члени НАТО ведуть переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї перед обличчям зростаючої загрози з боку Росії та Китаю. Про це генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг розповів під час інтерв’ю The Telegraph.

За словами Столтенберга, блок має показати свій ядерний арсенал світу для того, щоб надіслати пряме послання ворогам. З цього приводу між членами були живі консультації щодо вилучення ракет зі сховищ і переведення їх у режим очікування.

Тож він закликав до використання прозорості як засобу стримування.

"Не буду вдаватися в подробиці, скільки ядерних боєголовок має бути в робочому стані, а які повинні зберігатися, але нам потрібно проконсультуватися з цих питань. Це саме те, що ми робимо", – зауважив Столтенберг.

Водночас генсек додав, що ядерна прозорість має бути наріжним каменем ядерної стратегії НАТО, щоб блок був готовий до того, що він назвав більш небезпечним світом.

"Прозорість допомагає передати пряме повідомлення про те, що ми, звичайно, є ядерним альянсом. Звичайно, метою НАТО є світ без ядерної зброї, але поки існує ядерна зброя, ми залишатимемося ядерним альянсом. Адже світ, де Росія, Китай і Північна Корея мають ядерну зброю, а НАТО не має – це більш небезпечний світ", – наголосив генсек.

Приміром, Китай, інвестує значні кошти в сучасну зброю, включаючи свій ядерний арсенал, який до 2030 року зросте до тисячі боєголовок, уточнює Столтенберг. А це означає, що в не дуже віддаленому майбутньому НАТО може "зіткнутися з тим, з чим ніколи раніше не стикалося, а це два потенційні супротивники з ядерною зброєю – Китай і Росія – і мати наслідки".

Новини за темою: Сім держав зголосилися допомогти Україні захиститися від хімічних та ядерних атак Росії

Чому лунають попередження Столтенберга?

Попередження генсека прозвучали після того як минулого тижня група G7 різко розкритикувала Китай і Росію в комюніке, в якому закликала Пекін припинити постачання військових технологій до Москви. А також виступила проти "мілітаризації" Китаю в Тихоокеанському регіоні.

США і Велика Британія передали свої сили ядерного стримування НАТО, тоді як інші європейські союзники розділяють тягар відповідальності, зберігаючи зброю на своїй території й інвестуючи в системи для її запуску.

Журналісти також нагадали, що 10 років тому, коли Столтенберг очолив блок, ядерні навчання проводили в умовах повної секретності. Нині ж генсек відкрито хвалить 32 союзників за їхній внесок у стримування, в тому числі Нідерланди за нещодавні інвестиції у винищувачі подвійного призначення, які можуть нести американську ядерну зброю.

"Але коли скорочуємо витрати на оборону, коли напруженість спадає, ми повинні бути здатні збільшити їх, коли напруженість знову зростає – і це саме те, що зараз роблять члени альянсу, Велика Британія, а також й інші союзники. Прозорість допомагає донести прямий сигнал про те, що ми, звичайно, є ядерним альянсом. Закликаю союзників продовжувати озброювати Україну, бо, якщо Путін переможе у тій війні, ми станемо більш вразливими, і тоді нам потрібно буде ще більше інвестувати в нашу оборону", – резюмував генсек.

Новини за темою: США роздумують над збільшенням стратегічної ядерної зброї

Раніше ми повідомляли, що Російська Федерація має у своєму розпорядженні загалом 5 тис. 580 ядерних боєзарядів, із яких на бойовому чергуванні під різного роду носії розгорнуто лише 1 тис. 710 одиниць. А ще 2 тис. 670 боєголовок із "активного" російського ядерного арсеналу перебувають наразі в резерві, 1 тис. 200 одиниць – це боєзаряди із вичерпаним строком служби, які РФ продовжує зберігати на своїх сховищах. Тож Кремль продовжує приурочувати своє брязкання ядерною зброєю до основних політичних дискусій на Заході.

Читайте також:
У НАТО погодили виділити в наступному році військову допомогу Україні на 40 млрд євро У НАТО погодили виділити в наступному році військову допомогу Україні на 40 млрд євро
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський
Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець