USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Росія брязкає ядерною зброєю, аби вплинути на політичні дискусії на Заході, – ISW

Випробування тактичної ядерної зброї Росією є частиною кампанії рефлексивного контролю Кремля
РФ ядерна зброя
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Кремль продовжує приурочувати своє брязкання ядерною зброєю до основних політичних дискусій на Заході. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Це робиться в рамках кампанії рефлексивного контролю, щоб впливати на західних політиків, які приймають рішення", – кажуть аналітики.

В ISW нагадали, Міністерство оборони Росії заявило 21 травня, що ракетні війська Південного військового округу розпочали перший етап нестратегічних (тактичних) навчань із застосуванням ядерної зброї.

"МО Росії заявило, що Повітряно-космічні сили Росії також проведуть навчання з балістичними ракетами "Іскандер" і аеробалістичними ракетами "Кинджал". Міністерство оборони Росії оголосило про підготовку до цих навчань 6 травня", – зазначили в Iнституті вивчення війни.

Військові експерти зауважили, що відомий російський блогер, нагороджений Кремлем, прямо пов'язав російські ядерні навчання зі спробами Кремля вплинути на прийняття рішень на Заході. Зокрема, з нещодавніми дискусіями щодо дозволу використовувати західну зброю для ураження військових цілей в Росії. 

"Рефлексивний контроль є ключовим елементом російського інструментарію гібридної війни – це тактика, яка спирається на формування супротивника за допомогою цілеспрямованої риторики та інформаційних операцій таким чином, щоб супротивник добровільно вживав дії, вигідні Росії", – йдеться у матеріалі.

В ISW також наголосили, що політика США і Заходу, яка обмежує здатність ЗСУ атакувати військові цілі у Росії, серйозно підриває здатність України захистити себе від нинішніх російських наступальних операцій на півночі Харківської області або в будь-якій зоні вздовж міжнародного кордону, де російські війська можуть вирішити провести наступальні операції в майбутньому.

Ядерна зброя в Росії

Раніше ми повідомляли, що Російська Федерація має у своєму розпорядженні загалом 5580 ядерних боєзарядів, із яких на бойовому чергуванні під різного роду носії розгорнуто лише 1710 одиниць.

Зазначалося, що ще 2670 боєголовок із "активного" російського ядерного арсеналу перебувають наразі в резерві, а ще 1200 одиниць – це боєзаряди із вичерпаним строком служби, але які наразі Росія ще не утилізувала і натомість продовжує зберігати на своїх сховищах. 

Також нагадаємо, що неподалік білоруського міста Осиповичі триває будівництво військової бази, на якій Росія може зберігати ядерну зброю. Майданчик для зберігання ядерної зброї розташований приблизно за 190 кілометрів на північ від кордону з Україною.

Читайте також:
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область
Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ
Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога