USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС

У міністерстві заявили, що не мають нічого спільного з ДП "Документ", підприємство належить Міграційній службі
Паспорт
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві закордонних справ України роз’яснили, що постанова Кабміну про те, що призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами країни, не стосується консульств. Про це йдеться на сайті відомства.

"У відповідь на запити щодо надання громадянам України за кордоном послуг в ДП "Документ", нагадуємо, що це підприємство не входить до сфери управління МЗС України. Консульські послуги МЗС надаються громадянам України в закордонних дипломатичних установах, а саме у посольствах, генеральних консульствах і консульствах України", – пояснюється в повідомленні.

Зазначається, що ДП "Документ" – це окреме державне підприємство, що входить до сфери управління Державної міграційної служби України.

Постанова Кабміну

Сьогодні з’явилась постанова уряду, згідно з якою, чоловіки віком від 18 до 60 років більше не зможуть отримати паспорт України за кордоном. 

Вийнятком є особи, яким офіційно дозволили виїжджати за кордон під час воєнного стану. Йдеться про:

  • осіб з інвалідністю, які мають документи, що підтверджують статус;
  • осіб, які виїхали як супроводжуючі своєї дружини з інвалідністю або батьків своїх, або батьків дружини з інвалідністю 1–2 групи;
  • осіб, які здійснюють догляд за інвалідами 1 або 2 групи;
  • батьків, усиновлювачам чи опікунам дітей з інвалідністю до 18 років;
  • батьків повнолітніх осіб з інвалідністю 1–2 групи;
  • дідусів, братів, вітчима дітей з інвалідністю;
  • опікунів осіб з інвалідністю у складі родичів 1-го порядку;
  • осіб, які мають дітей із захворюваннями, що потребують медичного втручання за кордоном.

Чи надає послуги призовникам консульство?

З 23 квітня Україна тимчасово припинила надавати всі консульські послуги чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном. У Міністерстві закордонних справ пояснили, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію.

Обіцяють, що 18 травня (коли закон набуде чинності) доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Як саме можна буде оновити дані – ще визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами.

Читайте також:
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги