USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

За перші три місяці 2024 року окупанти випустили по Україні 299 крилатих ракет і понад 1200 "Шахедів", – аналіз

Попри систематичні атаки дронами й комбіновані ракетні удари, українські оборонці неба показали високу ефективність у збитті ворожих засобів далекобійного ураження
ППО Києва_7

Робота ППО

Джерело: Олександр Павлюк

За перші три місяці 2024 року Росія запустила по території України понад 1 тис. 200 Shahed та майже 299 крилатих ракет. Таку калькуляцію, спираючись на звіти командування Повітряних сил ЗСУ, підбили в Defense Express.

Видання повідомляє, що за перший квартал цього року РФ атакувала Україну 299 крилатими ракетами. З них абсолютна більшість, 295 одиниць – Х-101 та Х-555, до яких додали 8 крилатих ракет "Калібр".

"Вкрай обмежене використання ворогом цих засобів далекобійного ураження морського базування фіксували лише у січні та лютому – 3 та 5 відповідно. РФ у перші три місяці 2024 року провела серію масованих далекобійних атак, які відбулися одразу після Нового року. Загалом у січні вороги випустили 124 крилаті ракети, а вже в березні – 137 крилатих ракет, включно з другим за потужністю комбінованим далекобійним ударом за весь час 22 березня", – йдеться у повідомленні.

Також за ці три місяці росіяни використали для ударів по тилових об'єктах України 65 балістичних ракет від ОТРК "Іскандер", KN-23 з КНДР, 41 ракету Х-22 з бомбардувальників Ту-22М3, а також рівно 30 Х-47М2 "Кинджал". Проте найпоширенішими ударами були зенітними ракетами із ЗРК С-300 та С-400 – 107 одиниць.

Новини за темою: Російська ракета Х-101 стала вдвічі небезпечнішою, окупанти причепили їй дві бойові частини

Ворог також атакує дронами-камікадзе типу Shahed-136

БпЛА від окупантів у березні летіло 513 одиниць, що також є другим показником за весь час. До цього лише у грудні ворог використав на сотню більше, а цьогорічний березень посунув на третє місце минулорічний вересень із 503 випущеними "Шахедами".

DE проаналізував, що, попри систематичні щонічні атаки Shahed і концентровані комбіновані ракетні удари, українські оборонці неба показали високу ефективність у збитті тих ворожих засобів далекобійного ураження. Це можна побачити на інфографіці видання.

"У березні ефективність збиття Shahed сягала 87,7%, у лютому цей показник виявився нижчим. Щодо ракет, то, навпаки, другий місяць 2024 року, в якому ворог застосував 41 крилату ракету, показав ефективність української системи ППО на рівні 95%. Це вище за середній показник і як неодноразово зазначали у Повітряних силах – не кожна незбита ракета уражає ціль", – підсумували журналісти.

Понад третину ракет, випущених з початку року, росіяни спрямовували на Київ

Додамо, що Київ за перший квартал 2024 року був атакований понад 180 засобами ураження, включно з крилатими та балістичними ракетами, а також ударними БпЛА. 

Defense Express зауважував, що з початку року росіяни спрямували на Київ 37% від загальної кількості ракет, які атакували Україну. Найбільше запускали крилаті ракети Х-101 – 113 штук.

Читайте також:
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї