USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

За рік санкцій РФ накопичила 80 млрд доларів в офшорах за кордоном, – Bloomberg

РФ змогла зберегти за кордоном близько третини непередбачених доходів у розмірі 227 мільярдів доларів
гроші Росія санкції
Джерело: відкриті джерела

Російська Федерація за рік санкційного тиску з боку Заходу через вторгнення в Україну накопичила 80 млрд доларів в офшорах. Про це повідомляє Bloomberg.

Як пише видання, РФ змогла зберегти за кордоном близько третини непередбачених доходів у розмірі 227 мільярдів доларів, отриманих минулого року від експорту товарів, що створило потенційну нову гарячу точку.

За оцінкою Bloomberg, близько 80 мільярдів доларів розкидані у вигляді готівкових коштів, нерухомості та інвестицій у філіях за кордоном. Російська "заначка" являє собою тіньові резерви – побічний продукт рекордного позитивного сальдо рахунку поточних операцій (приблизно різниця між експортом та імпортом), який допоміг підтримати фінанси Кремля після його нападу на Україну в лютому 2022 року.

"Через те, що Європа зволікала з націлюванням на російський енергетичний сектор, Кремль зміг накопичити один із найбільших профіцитів за поточними операціями у своїй історії... Це де-факто звело нанівець наслідки заморожування активів Центрального банку в березні 2022 року, оскільки Росія могла відшкодувати те, що вона втратила", – каже Марія Шагіна, економіст британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

Новини за темою: Міжнародна група з протидії відмиванню грошей призупинила членство Росії

За словами експертки, це де-факто звело нанівець наслідки заморожування активів Центрального банку в березні 2022 року, оскільки Росія могла відшкодувати те, що вона втратила.

Видання зазначає, що будь-які нові доходи, що накопичуються за кордоном, можуть зробити їх привабливою мішенню для противників Росії, особливо якщо фонди контролюються державою.

Накопичивши минулого року міжнародні активи, Росія додала близько 5% валового внутрішнього продукту. Це близько до середнього показника за 2009–2013 роки, ще один період підвищених цін на нафту і обмежених валютних інтервенцій з боку Центрального банку.

Доля російських коштів за кордоном привертає дедалі більше уваги, оскільки прихильники України, як-от Канада та Німеччина, висувають ідею використання мільярдів заморожених російських активів для компенсації країні та допомоги в її відновленні.

Новини за темою: Кремль готує вилучення у держкомпаній на тлі нестачі грошей на війну в Україні, – Bloomberg

В той же час наголошується, що у зв'язку з нижчими цінами на сировинні товари і новими обмеженнями на експорт нафти, які нещодавно набули чинності, профіцит рахунку поточних операцій різко скоротився. Банк Росії прогнозує його на рівні 66 млрд доларів цього року, до 48 млрд доларів у 2024 році та 41 млрд доларів – у 2025-му.

Однак навіть якщо іноземні уряди зможуть визначити власників нових російських фондів за кордоном і пов'язати їх із державою, загальна сума накопичених російських коштів, ймовірно, буде меншою за офіційні оцінки.

Раніше

Російська Федерація за 12 місяців війни в Україні втратила цілі армії, які готувалися і накачувалися зброєю протягом десятиліть. Тепер у РФ немає цих ресурсів.

За оцінками Forbes, Росія витратила на війну 114,4 млрд доларів (близько 10 млрд доларів щомісяця) – це третина всіх доходів російського бюджету за 2021 рік.

Читайте також:
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, - ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, - ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ