USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

За час великої війни в Україні побільшало жінок на "чоловічих" посадах

У 2023 році загальна чисельність усіх працевлаштованих жінок, зокрема в будівничій галузі, становила 38%
жіночі професії
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні за час повномасштабної війни більше жінок почали обіймати посади, на які раніше влаштовувалися чоловіки. Про це повідомили у Державній службі зайнятості на запит ЕП.

"У зв’язку із призовом чоловіків на військову службу виникають певні труднощі з укомплектуванням вакансій за професіями, на які традиційно більше працевлаштовувалися чоловіки (будівельники, електрогазозварники, слюсарі, електромонтери, водії, – ред.)", – йдеться у повідомленні.

У 2023 році 1,2 тисячі жінок через Службу зайнятості працевлаштувалися на будівництві, що становить 38% загальної чисельності усіх працевлаштованих у цій галузі. У 2021-му, до прикладу, цей показник становив 20%.

"У добувній промисловості протягом минулого року знайшли роботу також 1,2 тисячі жінок, що становить 49% від усіх працевлаштованих. У 2021 році показник був на рівні 27%. Загалом послугами Державної служби зайнятості протягом 2023 року скористалися 664 тис. осіб, з яких 483 тис. мали статус зареєстрованих безробітних. Переважна більшість серед зареєстрованих безробітних – жінки (72%, або 348 тисяч)", – додали в Службі зайнятості.

Усього у 2023 році нове робоче місце знайшли 240 тисяч людей, з них жінок – 158 тисяч (або 66%).

Нагадаємо

В Україні підприємства почали залучати жінок на "чоловічі" посади. Про це свідчать результати листопадового дослідження трендів на ринку праці, проведеного Конфедерацією роботодавців України. Зазначається, що після повномасштабного вторгнення стрімко зростає роль жінок в економіці.

"Після мобілізації чоловіків до ЗСУ на середніх та великих підприємствах виник значний дефіцит кадрів, тому на вакантні місця переводять жінок. Така практика існує у сферах металообробки та переробки агропродукції на виробництвах з високим рівнем автоматизації, якщо можна швидко провести перенавчання. Часто робота на новій посаді потребує від жінок виконання певних фізичних навантажень – така практика шириться, зокрема, у меблевій промисловості", – йдеться у дослідженні.

Серед інших нових трендів у Конфедерації роботодавців України відзначили втричі вищий інтерес до заснування бізнесу серед ветеранів, ніж серед пересічних українців.

Новини за темою: У Держслужбі зайнятості розповіли про актуальні вакансії та зарплати: Хто отримує найбільше

До того ж внаслідок вторгнення РФ в Україну чоловіків, які працювали на копальнях, мобілізували до лав ЗСУ. Щоб підприємства продовжили працювати, на роботу почали брати жінок. Про те, як жінок допустили до роботи в шахтах, та про інші сфери економіки, де їх стане ще більше, розповіло видання The Economist.

Нагадаємо, в Україні на ринку праці найбільше спостерігається попит на такі вакансії, як продавець-консультант, водій та менеджер з продажу. Найбільше працівників шукають у Києві та області, Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом