USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW

За цей рік окупанти захопили майже на 100 квадратних кілометрів більше, ніж за останні три місяці 2023 року
війна
Джерело: відкриті джерела

З початку наступальних операцій у жовтні 2023 року російські війська захопили 505 квадратних кілометрів території. А з 1 січня по 28 березня цього року окупанти захопили майже на 100 квадратних кілометрів більше, ніж за останні три місяці 2023 року. Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики припускають, що такий темп просування може бути зумовлений поєднанням нестачі зброї в українців та більш сприятливих погодних умов взимку, ніж восени. 

"Однак Україна не дозволяє російським військам досягти значних тактичних успіхів вздовж усієї лінії фронту, але подальші затримки з наданням безпекової допомоги з боку США, ймовірно, збільшать загрозу російського оперативного успіху", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що нестача зброї в України обмежує можливість ЗСУ проводити ефективні оборонні операції. Водночас це дає російським силам гнучкість щодо проведення наступальних операцій.

Експерти припускають, що надходження достатньої та регулярної допомоги Заходу у сфері безпеки та розв'язання проблем, пов’язаних з українською живою силою, звузили б ці можливості для російських збройних сил і забезпечили б Україні здатність зупинити РФ у незначних тактичних досягненнях.

Яка нині ситуація на фронті?

За даними Генштабу, протягом минулої доби відбулося 59 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 16 ракетних та 131 авіаційний удар, здійснив 128 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

"Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок, медичні установи, автомобілі, школа, дитячий садок та інші об’єкти цивільної інфраструктури", – йдеться у повідомленні.

Водночас наші воїни продовжують завдавати окупантам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

"Підрозділами ракетних військ завдано ураження по одному району зосередження особового складу, чотирьох пунктах управління, чотирьох засобах протиповітряної оборони, двох артилерійських засобах та одному складу боєприпасів окупантів", – додають у Генштабі.

Новини за темою: РФ захопила позиції біля Роботиного, які ЗСУ звільнили під час контрнаступу влітку, – ISW

Раніше ми повідомляли, що росіяни захопили село Крохмальне Харківської області. Зазначалося, що окупанти наступають на Куп'янському напрямку.

Читайте також:
На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів