USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

РФ захопила позиції біля Роботиного, які ЗСУ звільнили під час контрнаступу влітку, – ISW

Аналітики вважають, що ці позиції були "тактично значущими" для ЗСУ, але для росіян вони не є "особливо важливими"
окупанти росіяни
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Російським окупантам вдалося просунутися на заході Запорізької області, де окупанти захопили позиції, які ЗСУ звільнили під час літнього контрнаступу. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"Російські війська нещодавно просунулися на заході Запорізької області та відбили позиції, які українські війська взяли під контроль під час контрнаступу влітку 2023 року", – йдеться у дописі.

Експерти зазначили, що це могло статися після того, як українські бійці відійшли на "більш придатні для оборони" позиції біля Роботиного на зиму. Згідно з геолокаційними кадрами від 14 і 27 грудня росіяни нещодавно просунулися на захід від Вербового.

За словами командувача Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександра Тарнавського, керівництво РФ окрім захоплення Авдіївки має ще більш амбітну мету – окупувати всю Донецьку та Луганську області та відбити територію, втрачену в Запорізькій області під час українського контрнаступу.

Новини за темою: Росіяни заявили про нібито захоплення Мар'їнки. У ЗСУ спростували чутки окупантів

У ISW додали, що відбиття Україною позиції в серпні 2023 року було тактично значущим, адже це могло дозволити ЗСУ почати діяти повз щільні російські мінні поля та подальші російські оборонні шари, але аналітики не вважають повернення цих позицій ЗС РФ "особливо важливим".

Окрім цього, нещодавні успіхи ЗС РФ у Запорізькій області підтвердили думку Інституту вивчення війни про те, що "поточна позиційна війна в Україні не є стабільним глухим кутом", адже поточний баланс може змінитися в будь-який бік через рішення, прийняті на Заході або в Росії, і обмежені досягнення РФ можуть стати значними, якщо Захід припинить надавати Україні військову допомогу.

Нагадаємо, в США вважають, що російські війська чекають, поки промерзне ґрунт, щоб посилити наступальні операції на сході України, зокрема в районі Авдіївки.

Тим часом розвідка Сполучених Штатів розсекретила цифри втрат Росії у війні проти України. Ішлося про те, що ЗСУ вбили і поранили 315 тисяч окупантів. Тільки під Авдіївкою ЗСУ знищили 13 тисяч російських військових.

 
Читайте також:
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації
В червні Україна отримає перші 180 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи, – Павел В червні Україна отримає перші 180 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи, – Павел
Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Герой України Олександр Трепак Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Герой України Олександр Трепак "Редут"
Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг