USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Білорусь сконцентрувала війська на кордоні з Україною: У МЗС закликали уникнути "трагічних помилок"

Серед сконцентрованих сил також помічені найманці колишньої ПВК "Вагнер"
білоруси_2
Джерело: відкриті джерела

Збройні сили Білорусі під виглядом навчань концентрують особовий склад, техніку, танки та інші засоби ураження в Гомельській області, яка межує з Україною. Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ України з посиланням на дані української розвідки.

У МЗС України наголосили, що проведення навчань поблизу кордону та Чорнобильської АЕС створює загрози національній безпеці України та світовій безпеці загалом.

Там закликали посадовців Білорусі не робити "трагічних для власної країни помилок" під тиском Москви, а її збройні сили припинити недружні дії та відвести війська від України на відстань, яка перевищує дальність ураження наявних у РБ систем вогню.

"Наголошуємо, що Україна ніколи не робила і не збирається робити жодних недружніх дій проти білоруського народу", – заявили у відомстві.

Водночас там попередили, що в разі порушення кордону Україна вживе всіх необхідних заходів для самооборони, і всі скупчення військ, об'єкти та шляхи постачання в Білорусі стануть законними цілями для ЗСУ.

Новини за темою: Польським прикордонникам дали дозвіл застосовувати зброю на кордоні з Білоруссю

Скільки сил сконцентрувала Білорусь біля кордону з Україною?

Офіційних даних про кількість сконцентрованих військ Білорусі в Гомельській області від української розвідки поки що не було.

Водночас моніторингова група "Беларускі Гаюн" повідомляє, що білоруське угруповання, сконцентроване біля кордону з Україною, становить близько 1100 осіб особового складу.

За їхніми даними, війська ЗС РБ розташовані на глибині до 50 кілометрів від кордону.

Проте тиждень тому самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що Мінськ "змушений був" перекинути до кордону з Україною майже третину своєї армії. 

Тоді ж він сказав, що Україна нібито тримає поблизу кордонів з Білоруссю понад 120 тисяч військових, тому що начебто очікує наступу з-під Гомеля, як це було на початку великої війни.

Читайте також:
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
П’ятьом киянам, які спалили три автівки військових у столиці, оголосили підозру П’ятьом киянам, які спалили три автівки військових у столиці, оголосили підозру
Численні забої голови і тіла: В Івано-Франківську троє молодиків побили військового Численні забої голови і тіла: В Івано-Франківську троє молодиків побили військового
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги