USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

З російського полону повернули ще 49 українців і українок, серед яких є Леніє Умєрова і захисники "Азовсталі"

Цей обмін є особливий, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону наших жінок
обмін полоненими_8
Українці, яких повернули з полону
Джерело: Володимир Зеленський

В Україну повернули з російського полону ще 49 полонених. Серед них є Леніє Умєрова та захисники "Азовсталі", поінформував президент Володимир Зеленський.

З полону вдалося звільнити воїнів Збройних сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільних.

"Серед повернутих зокрема Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць "Азовсталі". Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук", – прокоментував Зеленський.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими додають, що цей обмін є особливий, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону наших жінок: їх серед звільнених 23.

"Це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення. Вдалося звільнити також жінок, які зазнали негуманного поводження зокрема через примусову участь у так званому "судовому процесі" над захисниками Маріуполя", – йдеться у повідомленні.

У Штабі також уточнили, що серед звільнених – 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів, 8 – представники ЗСУ (зокрема двоє з ТрО), 2 – з Нацполіції, 4 прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та "Азовсталі" з Нацгвардії. Решта 7 – цивільні.

Оборонці захищали рідну землю на Донецькому, Луганському, Херсонському напрямках.

Черговий обмін полоненими відбувся за сприяння Об'єднаних Арабських Еміратів.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення вдома уже перебувають 3569 українців, повідомив український омбудсман Дмитро Лубінець. А сьогодні, 13 вересня, відбувся 56-й обмін військовополонених.

Лубінець наголосив, що стан здоровʼя повернутих дуже тяжкий, багато з них втратили десятки кілограмів ваги.

Нагадаємо, 24 серпня на День Незалежності Україна повернула з російського полону 115 українських військових. Це були воїни Національної гвардії, Збройних сил, Військово-морських сил, Державної прикордонної служби.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції