USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Незаконно затриману кримську татарку Леніє Умерову судитимуть, ймовірно, восени в Москві

25-річну кримську татарку Умерову російська влада протиправно утримує з грудня 2022 року
Леніє Умерова
Леніє Умерова
Джерело: відкриті джерела

Кримська татарка, громадянка України Леніє Умерова, яку російська влада звинувачує у "шпигунстві" і протиправно утримує вже майже два роки, написала листа із СІЗО. Вона в листі, яким поділився брат увʼязненої Азіз Умеров, розповіла, коли її та де далі судитимуть, а також про побут в колонії і свій стан здоровʼя. 

Леніє зауважила, що у її "справі" замінили слідчого, який повідомив, що основний суд орієнтовно буде восени.

"Судитимуть мене в Москві, а не на Кавказі, але не впевнена у цьому на 100%", – написала дівчина.

Розповіла Умерова й про те, що зустрічалася з лікарем. Та поскаржилася, що останнім часом в неї крутиться голова і "з'являється невеликий розфокус, особливо після лазні". А за результатами аналізів бранка має дефіцит заліза в організмі. 

"На прогулянках починає боліти голова, коли включають пропаганду, ну не впевнена, що моє залізо тут до діла. А ще волосся сиплеться страшенно, його, звичайно, пора б відрізати трохи, але я не впевнена що тут це гігієнічно, а в самої не вийде. Тому поки що це ігнорую, хай собі випадають, заплітаю косу", – продовжила Умерова.

Леніє також зазначила, що в камері знаходиться сама.

Лист Леніє Умерової
Джерело: Азіз Умеров

Чому утримують Леніє Умерову?

4 грудня 2022 року російські силовики затримали 25-річну кримську татарку Леніє Умерову після перетину грузинсько-російського кордону, коли вона намагалася повернутися до тимчасово окупованого Криму для догляду за онкохворим батьком. На неї складено низку адміністративних протоколів.

З того часу російська влада протиправно утримує Умерову.

Раніше в коментарі "Суспільне Крим" брат дівчини Азіз розповідав, що РФ засудила Леніє лише за наявність українського паспорта й відмову в російському.

5 травня 2023 року Лефортовський райсуд Москви заарештував Умерову, яку перед цим окупанти незаконно утримували за ґратами впродовж п'яти місяців у Північній Осетії. Потім у грудні ж того року Лефортовський суд розглянув клопотання слідчого про продовження запобіжного заходу кримській татарці, обвинуваченій у "шпигунстві" і продовжив її арешт на два місяці.

27 лютого цього року російський суд відмовив у задоволенні скарги захисту на ухвалу про продовження терміну взяття під варту Умерової. А вже 31 липня російський суд продовжив до 4 листопада термін тримання під вартою. До речі, російський правозахисний проєкт "Підтримка політв'язнів. Меморіал" визнав Умерову політбранкою.

Зауважимо, станом на травень у тимчасово окупованому Криму було відомо про 218 осіб, позбавлених свободи внаслідок політично вмотивованого переслідування, понад 60% з них є кримськими татарами.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч
ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії
В Україні відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу В Україні відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу