USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Попри ордер Міжнародного кримінального суду Угорщина не заарештовуватиме Путіна, – офіс Орбана

23.03.2023 17:15 140
Голова апарату премʼєр-міністра Угорщини Гергелі Гуляш зазначив, що Угорщина формально схвалила статут, але не змінила законодавство для його впровадження
Гергелі Гуляш
Гергелі Гуляш
Джерело: відкриті джерела

Угорщина не заарештовуватиме Путіна, якщо той вʼїде в країну. Будапешт вважає, що рішення МКС про видачу ордера на арешт президента РФ сприятиме ескалації. Про це заявив голова апарату премʼєр-міністра Угорщини Гергелі Гуляш, передає Reuters.

Так, на питання, чи буде арештований підозрюваний у воєнному злочині Путін, якщо прибуде в Угорщину, Гуляш відповів, що Римський статут не був вбудований в угорську правову систему.

"Ми можемо послатись на угорський закон і на його підставі не можемо заарештувати президента Росії", – сказав Гуляш.

При цьому пояснив, що відповідно до угорської правової системи у Будапешта немає законних підстав арештовувати російського президента, хоча Угорщина підписала і ратифікувала Римський статут. Тобто Угорщина формально схвалила статут, але не змінила законодавство для його впровадження.

Позиція Угорщини щодо видачі міжнародного ордера на арешт Путіна

20 березня стало відомо, що Угорщина заблокувала спільну заяву держав – членів Європейського Союзу про видачу міжнародного ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна.

Через вето Будапешта верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель був змушений виступити із заявою від свого імені. Її він оприлюднив увечері 19 березня. А 20 березня міністри юстиції ЄС опублікували свою заяву на підтримку рішення Міжнародного кримінального суду, яку Угорщина не підписала.

Очікується, що Будапешт висловить свою позицію, найімовірніше, під час зустрічі лідерів Євросоюзу на саміті у Брюсселі цього тижня.

У проєкті висновків засідання Євроради йдеться, що рада "бере до відома нещодавно видані Міжнародним кримінальним судом ордери на арешт президента Росії та його уповноваженого з прав дитини за воєнний злочин незаконної депортації та переміщення українських дітей з окупованої території України до Росії".

Втім, Німеччина своєю чергою заявила, що буде зобов'язана арештувати президента Росії Володимира Путіна, якщо він прийде на її територію.

Нагадаємо, палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі 17 березня видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

При цьому головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан наголосив, що Путін може постати перед судом за злочини, скоєні під час війни Росії в Україні, попри аргументи Кремля про те, що на країну не поширюються рішення Міжнародного кримінального суду.

Північноатлантичний альянс скликає зустріч комісії Україна – НАТО, проведення якої Угорщина блокує останні шість років

Північноатлантичний альянс скликає зустріч комісії Україна – НАТО на рівні міністрів, проведення яких Будапешт блокував останні шість років. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто вже поскаржився на це рішення, пише Infostart.

"Генеральний секретар НАТО оголосив, що з різних причин скличе цю зустріч під час засідання Ради міністрів закордонних справ НАТО 4–5 квітня, незважаючи на незгоду Угорщини і те, що на переконання угорської сторони, це може відбутися лише за умови одностайної волі. Це порушує єдність НАТО і процедуру одностайності. Водночас ми не можемо зробити нічого іншого, ми беремо до відома рішення генерального секретаря", – сказав Сіярто.

При цьому додав, що Угорщина не підтримає жодного значущого інтеграційного кроку України до альянсу чи ЄС, "поки там не будуть відновлені права угорської національної громади відповідно до умов 2015 року і раніше".

Читайте також:
На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням
Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина
ЄС готує окремий режим санкцій проти Росії ЄС готує окремий режим санкцій проти Росії
Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України