USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України

Постанова набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС
європарламент

Європарламент

Джерело: відкриті джерела

Європейський парламент схвалив пропозицію Європейської комісії продовжити лібералізацію торговельного режиму з Україною і Молдовою до 5 червня 2025 року. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"За" проголосували 347 депутатів, 117 – "проти" і 99 утрималися.

Згідно з рішенням, продовжується тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу ще на рік – із 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року – на підтримку України на тлі агресивної війни Росії проти цієї країни.

Комісії надаються повноваження вживати швидких заходів і запроваджувати будь-які необхідні заходи в разі значних перебоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи декількох країн Євросоюзу через український імпорт.

Крім того, передбачається екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів – а саме птиці, яєць і цукру.

Тобто якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги 2022-го і 2023 років, тарифи будуть знову впроваджені.

Далі Рада має офіційно схвалити постанову, і вона набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Що відомо про угоду?

Угода про асоціацію між Європейським Союзом та Україною, що включає Зону глибокої та всеосяжної вільної торгівлі, забезпечила українському бізнесу преференційний доступ до ринку ЄС з 2016 року.

Після початку повномасштабної війни у червні 2022 року Євросоюз запровадив заходи, які забезпечили безмитний доступ усієї української продукції на ринок ЄС. Ці заходи були продовжені на один рік у червні 2023 року і закінчуються 5 червня 2024 року.

31 січня 2024 року Європейська комісія запропонувала продовжити лібералізацію торговельного режиму з Україною і Молдовою ще на рік.

13-й пакет санкцій ЄС проти Росії

Нагадаємо, 23 лютого Європейський Союз ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну. 

У пакеті прописані обмежувальні заходи проти режиму Путіна, тих, хто несе відповідальність за продовження його незаконної, неспровокованої та невиправданої агресивної війни, і тих, хто його суттєво підтримує.

Читайте також:
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів
В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні