USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

ЄС хоче виділити 100 млн євро для фермерів п'яти країн через ситуацію з українським зерном , – ЗМІ

Рішення Європейської комісії з цього питання очікується найближчими днями
українське зерно
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія розглядає додатковий пакет підтримки для фермерів з ЄС, які постраждали від припливу української сільгосппродукції, після рішення Польщі, Угорщини та Словаччини заборонити імпорт сільгосптоварів з України. Про це повідомляє Euractiv і "Польське радіо".

За даними ЗМІ, вартість другого пакета підтримки для фермерів п'яти держав Євросоюзу становитиме 100 млн євро.

Рішення Європейської комісії з цього питання очікується найближчими днями, і пізніше це рішення має бути схвалене представниками держав-членів.

Наразі Єврокомісія проводить переговори з Польщею та Угорщиною щодо заборони на імпорт зерна з України. А 25 квітня це стане однією з тем зустрічі міністрів сільського господарства ЄС у Люксембурзі.

Раніше

Європейська комісія заявила, що рішення Польщі та Угорщини, які заборонили імпорт українського зерна та продовольства, – неприйнятні.

У відомстві нагадали, що торгова політика є виключною компетенцією Євросоюзу.

"Ми знаємо про оголошення Польщі та Угорщини щодо заборони імпорту зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України. У цьому контексті важливо підкреслити, що торгова політика є виключною компетенцією ЄС, і тому односторонні дії неприйнятні", – заявили у Єврокомісії, додавши, що всі рішення такого плану повинні координуватися і узгоджуватися всередині євроспільноти.

Позиція Угорщини

За словами міністра сільського господарства Угорщини Іштвана Надя, сільгоспвиробники в Україні "використовують методи, заборонені в Євросоюзі, що дає їм змогу уникати зайвих витрат і експортувати на європейський ринок велику кількість м'яса птиці, яєць і меду разом із зерновими та олійними культурами". Як наслідок, у фермерів Центральної Європи нібито немає можливості продавати власну продукцію.

Варто зазначити, що заборона буде тривати до 30 червня 2023 року.

Позиція Польщі

Польща заборонила імпорт українського зерна і десятків інших товарів для того, щоб уникнути кризи у сфері сільського господарства. За словами голови правлячої консервативної партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського, уряд країни закупить зерно у сховищах польських фермерів з доплатою та збереже субсидії для аграріїв.

Водночас Качинський наголосив, що Польща залишається союзником і другом України. Однак країна зараз повинна зробити все можливе, щоб уникнути кризи у польському селі.

Новини за темою: Словаччина заборонила перероблення і продаж українського зерна. У ньому нібито знайшли отруйну речовину

Якщо ж уряд Польщі допустить кризу, то, на думку Качинського, це призведе до зміни влади в країні.

"Знаючи, що це в інтересах польського села, що це в інтересах поляків, але також, що це в інтересах України – бо не в інтересах наших друзів, щоб Польща занурювалась в кризу і щоб тут прийшли до влади люди, які змінять цю політику радикальної підтримки України, тут при владі, прийнято рішуче важке рішення", – додав він.

Читайте також:
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом
Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро