USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Єврокомісія хоче скасувати мита для українських товарів на 2024 рік і ввести обмеження

Пропонується продовжити для України пільгові умови торгівлі, зокрема, призупиненням імпортних мит і квот ще на один рік
Європа
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія офіційно запропонувала продовжити скасування імпортних мит для сільськогосподарських товарів з України на 2024 рік. Але разом з тим були запропоновані обмеження щодо імпорту, передає The Guardian.

Єврокомісія пропонує продовжити для України пільгові умови торгівлі, зокрема, призупиненням імпортних мит і квот ще на один рік. Це має на меті забезпечити підтримку економіки України в умовах війни. При цьому Європейська комісія у свою пропозицію включила так званий "запобіжник" для аграріїв з країн Європейського Союзу, щоб придушити протести у Франції та інших країнах – членах ЄС.

Як йдеться у заяві ЄК, для чотирьох видів продукції з України (йдеться про м'ясо птиці, яйця і цукор) передбачається механізм "екстреного гальмування", щоб стабілізувати імпорт на рівні середніх обсягів у 2022–2023 роках. Це передбачає, що у разі перевищення обсягів імпорту будуть починати діяти імпортні тарифи.

Видання зазначає, що у середу, 31 січня, французькі та бельгійські фермери встановили десятки блокад на автомагістралях і під'їзних шляхах до великого контейнерного порту, щоб змусити уряди пом'якшити екологічні правила та допомогти захистити їх від зростання цін і дешевого імпорту.

Що про це говорить Київ

Глава уряду Денис Шмигаль повідомив, що Єврокомісія пропонує продовжити "економічний безвіз" України з ЄС до червня 2025 року. Він заявив: це означає, що наші підприємці зможуть і далі експортувати свою продукцію на європейські ринки без квот, мит і тарифів. Це дає додаткові можливості для українського бізнесу та посилює стійкість нашої економіки.

"Останні місяці ми наполегливо працювали з європейськими партнерами, аби це було можливо", – вважає прем'єр-міністр України.

Він додав, окремо варто відзначити і позицію Єврокомісії щодо більш чітких інструментів контролю за обігом товарів таким чином, щоб уникнути будь-яких потенційних конфліктів на аграрних ринках. Це дозволить більш гармонійно інтегрувати українське сільське господарство в Євросоюз.

"Ми також розраховуємо, що напрацьовані заходи дозволять прибрати шкідливі односторонні заборони на імпорт нашої агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини", – заявив глава Кабміну.

При цьому резюмував, тепер очікуємо на підтримку цього рішення ЄК від Ради ЄС. Продовжуємо нашу інтеграцію до Європейського Союзу. Заради сильної та успішної України.

Нагадаємо, днями у Брюсселі затвердили проєкт угоди. У проєкті нової угоди передбачалося повернення квот на імпорт до Європейського Союзу українського цукру, м’яса птиці і яєць, чого немає в чинній угоді. На цьому наполягали міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський і комісар Євросоюзу з питань сільського господарства Януш Войцеховський.

Читайте також:
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США
Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро