USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ЄС погодиться повернути квоти для низки товарів з України на прохання Польщі

У Брюсселі затвердили проєкт угоди, який винесуть на розгляд Єврокомісії
Європа
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія може в середу, 31 січня, схвалити продовження режиму пільгової торгівлі з Україною до червня 2025 року, але зі змінами, про які просила Польща. Про це пише RMF.

Як повідомляється, вчора у Брюсселі затвердили проєкт угоди, який винесуть на розгляд Єврокомісії 31 січня. У проєкті нової угоди передбачається повернення квот на імпорт до Європейського Союзу українського цукру, м’яса птиці і яєць, чого немає в чинній угоді. На цьому наполягали міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський і комісар ЄС з питань сільського господарства Януш Войцеховський.

До того ж польський єврокомісар у середу спробує добитися вигіднішого для Польщі базового періоду для розрахунку квот. Він хоче, щоб у розрахунках враховували середнє значення за останні три роки, а не лише за останній рік.

Проєкт угоди також передбачає два захисні механізми: один – звичайний, а інший – у разі непередбачуваних ринкових коливань. Аварійний механізм може бути ініційований навіть однією країною, а рішення про зупинку надмірного імпорту ухвалюватиметься швидше, бо за це відповідатиме Єврокомісія і їй не потрібна буде згода з боку всіх країн ЄС.

Нагадаємо, У Мінагрополітики підтвердили, що почали технічні переговори з Польщею щодо експортних ліцензій, про які раніше заявляв міністр сільського господарства країни. Україна вбачає в цьому "позитивний крок" до лібералізації торгівлі на тлі запровадженого ембарго, сказав в ефірі телемарафону заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Раніше Міністерство інфраструктури Польщі заявило, що надасть Євросоюзу свої пропозиції щодо внесення змін до угоди про лібералізацію перевезень між Україною та Європейським Союзом.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України