USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

ЄС, ймовірно, продовжить для України пільговий режим торгівлі

Наразі цю пропозицію розглядатиме Європейський парламент та Рада ЄС
Україна - ЄС

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія запропонувала у четвер продовжити припинення дії імпортних мит, квот та заходів торговельного захисту щодо українського експорту до Європейського союзу, відомих як автономні торговельні заходи, ще на один рік. Про це повідомляють на сайті ЄС.

"Це є продовженням незмінної підтримки економіки України з боку ЄС і допомагає пом'якшити складну ситуацію, в якій опинилися українські виробники та експортери (...). Основна мета автономних торгових заходів – підтримати Україну, але заходи також враховують занепокоєння промисловості ЄС", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з цією метою, а також із урахуванням значного збільшення імпорту деяких сільськогосподарських продуктів з України до ЄС у 2022 році, оновлені автономні торговельні заходи містять "прискорений захисний механізм для захисту ринку союзу у разі потреби".

Наразі цю пропозицію розглядатиме Європейський парламент та Рада ЄС для забезпечення плавного переходу від поточного режиму автономних торгових заходів до нового.

Що таке пільговий режим? 

Рішення Європейського Союзу щодо скасування мит на українські товари терміном на рік набуло чинності з 4 червня 2022 року. Воно доповнило можливості, які українські експортери мають відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Так, тарифи, які прописані в угоді, тимчасово призупинені. Йдеться про мита для промислової продукції, призупинення застосування системи вхідних цін для фруктів та овочів та усіх тарифних квот для сільськогосподарської продукції.

Крім того, на рік призупинили всі антидемпінгові мита на імпорт товарів походженням з України та застосування глобальних захисних заходів щодо українських товарів.

Пільговий режим має позитивний ефект на обсяги торгівлі українськими товарами в Європейському Союзі. Експорт до ЄС за три квартали перевищив довоєнний рівень на 6,3%, або 1,2 млрд доларів. Найбільше в грошовому вимірі зріс експорт кукурудзи, соняшникової олії, насіння соняшнику, пшениці та електроенергії.

Читайте також:
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів
В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW