USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ЄС погрожує вдарити по економіці Угорщини, якщо Орбан накладе вето на допомогу Україні, – ЗМІ

Стратегія Брюсселя полягатиме в тому, щоб використати економічні слабкості Угорщини
ЄС - Угорщина
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз саботуватиме економіку Угорщини, якщо Будапешт заблокує нову допомогу Україні на саміті цього тижня. Про це пише Financial Times.

У виданні кажуть, що згідно з розробленим європейськими посадовцями планом, стратегія Брюсселя полягатиме в тому, щоб використати економічні слабкості Угорщини, поставити під загрозу її валюту і підірвати довіру інвесторів, щоб завдати шкоди "робочим місцям і зростанню" країни, якщо Орбан відмовиться зняти своє вето на допомогу Києву.

В документі сказано, що якщо він не відступить, інші лідери Євросоюзу мають привселюдно пообіцяти припинити все фінансування Будапешта з наміром налякати ринки, спровокувати втечу форинта з країни та різке збільшення вартості його запозичень.

Також у ньому йдеться, що "у разі недосягнення угоди на саміті 1 лютого інші глави держав та урядів публічно заявлять, що у світлі неконструктивної поведінки угорського прем'єр-міністра... вони не можуть собі уявити, що" кошти ЄС будуть надані Будапешту.

"Без цього фінансування "фінансові ринки, а також європейські та міжнародні компанії можуть бути менш зацікавлені в інвестуванні в Угорщину". Таке покарання "може швидко спровокувати подальше збільшення вартості фінансування державного дефіциту та падіння курсу валюти", – зазначають автори.

Угорський міністр у справах Європейського Союзу Янош Бока заявив у коментарі The Financial Times, що не знає про подібні погрози. Він додав, що його країна "не піддається тиску".

"Угорщина не проводить зв'язок між підтримкою України та доступом до коштів ЄС і виступає проти того, щоб інші країни проводили такий зв'язок. Угорщина продовжить конструктивно брати участь у переговорах", – сказав Янош Бока.

За словами угорського міністра, у суботу Будапешт надіслав Брюсселю нову пропозицію, в якій зазначив, що тепер відкритий для використання бюджету ЄС для українського пакета і навіть випуску спільних боргових зобов'язань для його фінансування.

Бока уточнив FT, що Будапешт хоче "вивчити можливість більш конструктивного і європейського рішення" і запропонував, що може підтримати план на 50 млрд євро, якщо йому буде надано право щорічного вето на виплати.

Три дипломати Євросоюзу повідомили виданню, що багато країн підтримали запропонований європейськими посадовцями план.

"Настрої стали жорсткішими. Що це за союз, якщо ми допускаємо таку поведінку?" – сказав один з них.

Ще один з дипломатів додав, що "немає жодного шансу", що Орбан отримає право щорічного вето на фінансування.

Представник Ради ЄС заявив, що вони не коментують витік інформації.

"Хоча 26 країн – членів Євросоюзу мають план "Б", який передбачає виділення грошей Києву поза бюджетом ЄС, він потребує ратифікації національних парламентів, що спричиняє затримки та невизначеність", – додають автори.

Також у виданні зазначають, що кілька столиць розглядали можливість використання статті 7 Договору про Європейський Союз, яка дозволила б Брюсселю позбавити Будапешт права голосу або, за словами одного з дипломатів, заблокувати виплату грошей. Однак інші відкинули цю ідею, оскільки вона вимагає одностайної підтримки, а багато країн не бажають застосовувати таку серйозну санкцію.

Зазначимо, що сьогодні в Ужгороді проходить зустріч керівника Офісу президента України Андрія Єрмака та міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

"Працюємо, щоб налагодити відносини, потрібен відвертий та конструктивний діалог. Ми готові", – повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Раніше ми писали, що Офіс президента рухається до зустрічі лідера України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Зазначалося, що це і буде основним завданням під час зустрічі глави ОП Андрія Єрмака і міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з міністром Сійярто 29 січня в Ужгороді.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Кропачов: ДП Кропачов: ДП "Краснолиманська" - це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотації від держави
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні