USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Єдина система відеомоніторингу в Україні: Під особливий нагляд підпадатимуть злочинці та люди в розшуку

Перш за все Національна поліція буде стежити за публічною безпекою
камера спостереження
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні планують запровадити єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки – відповідний проєкт закону вже зареєстрували в парламенті. Серед українців відразу виникло питання: "Чи будуть за мною стежити?". Мовляв, щойно людина вийде зі свого під'їзду, увімкнеться камера і за нею почнеться відеоспостереження. А тим часом біля монітора сидітиме спеціальна людина і покроково фіксуватиме кожну дію. 

В ефірі "МВС Подкасту" новацію пояснили заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко та заступник голови Національної поліції Андрій Нєбитов. 

За словами Тимченка, єдина система відеоспостереження потрібна в першу чергу для ефективного і швидкого виявлення злочинців.

"Під нагляд і збір інформації підпадають ті громадяни, які знаходяться в розшуку, або які скоїли правопорушення. Нас цікавлять в першу чергу ці громадяни. Нас не цікавлять добропорядні люди, які так само ходять там, де встановлені камери спостереження", – пояснив посадовець.

І додав, що завдяки цьому закону хочуть напрацювати, щоб камери в будь-якому регіоні України були під'єднані до єдиної системи відеоспостереження. А правоохоронці могли аналізувати.

"Ми говоримо за метадані, які будуть зберігатися на серверному обладнанні. І так, цю інформацію можна буде переглянути з часом", – додав Тимченко.

Крім того, Андрій Нєбитов зазначив, що перш за все Національна поліція України буде стежити за публічною безпекою. А відеомоніторинг – один із компонентів забезпечення комфортного життя та безпечного середовища.

"І, звичайно, слідчі використовують ці камери, записи як доказ злочинної діяльності або адміністративних правопорушень. Зокрема, підрозділ Нацполіції "Кримінальний аналіз" має доступ до 37 тис. камер спостереження, які встановлені в певному комплексі. Це дані, які допомагають дуже швидко створити орієнтування і затримати злочинця за гарячими слідами. Інші камери – приватних підприємств", – зазначив заступник голови Нацполіції.

Що передувало?

Так, автори законопроєкту щодо запровадження єдиної системи відеомоніторингу зазначають, що існуючий на сьогодні рівень забезпечення безпеки населення України від загроз життю, здоров’ю та майну не повною мірою відповідає стандартам безпеки, притаманним провідним країнам світу.

Тому пропонують встановити наступні об’єкти відеомоніторингу:

  • інформаційні об’єкти, до яких належать фізичні особи, відеомоніторинг яких здійснюється в інтересах національної та публічної безпеки, економічного добробуту та прав людини, а також транспортні засоби;
  • публічні місця;
  • об’єкти критичної, соціальної, економічної, житлово-комунальної, транспортної, інженерної та іншої інфраструктури, а саме:
    парки, рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;
  • пам’ятки культурної та історичної спадщини;
  • вулиці, дороги, провулки, пішохідні та велосипедні доріжки;
  • автомобільні стоянки та майданчики для паркування транспортних засобів; інші території загального користування;
  • об’єкти міської інфраструктури (соціальні, інженерні та транспортні); засоби організації дорожнього руху;
  • будівлі, споруди, в яких розташовані органи державної влади або органи
    місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної, комунальної форми власності;
  • території, будівлі, споруди закладів освіти, охорони здоров’я та приміщення в них;
  • об’єкти підвищеної небезпеки; речі і предмети.

Нагадаємо, у січні прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про розгортання єдиної платформи відеоспостереження, в яку вже інтегрували понад вісім тисяч відеокамер.

За словами очільника Кабміну, влада змінює стандарти безпеки в цивільному житті, що є потребою воєнного часу, яка збережеться і після завершення війни.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні