USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Є умови, без яких другий Саміт миру не може відбутися, – Єрмак

Все залежатиме від того, скільки країн підтримають план України
Єрмак
Керівник ОП Андрій Єрмак
Джерело: Українська правда

Після того як у Швейцарії 15–16 червня відбувся перший Саміт миру, президент України Володимир Зеленський анонсував, що до другої такої зустрічі пройдуться "місяці, а не роки". Однак зараз є умови, без яких другий Саміт миру не може відбутися, сказав під час інтерв'ю "Європейській правді" керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Політик нагадав: глава держави наполягає, що другий такий захід може відбутися тільки тоді, коли буде готовий спільний план. Зокрема йдеться про Формулу миру Зеленського з десяти пунктів (анонсували у 2022 році, – ред.).

"Серед 10 пунктів Формули миру є ті, щодо яких у світі є спільна позиція, – з них ми почали на першому саміті. І є важчі – такі як відповідальність, виведення російських військ, відновлення територіальної цілісності тощо. Зараз є завдання президента працювати над організацією тематичних конференцій, які б зафіксували ці напрацювання робочих груп на високому рівні, щоб у підсумку скласти цей спільний план і щоб ця робота не тривала місцями", – сказав Єрмак.

А на питання журналістів, чи буде цьогоріч другий саміт, відповів: "Подивимось, хочемо, щоб це було".

Глава Офісу президента зауважив, що все ж таки є умови, без яких цей другий саміт не може відбутися. Єрмак також порадив не ставитися до другого саміту як до чемпіонату світу.

"Це залежатиме від того, скільки країн підтримають наш план. Потенціал вже побачили на першому саміті. Чітко розуміємо, що ніякого сенсу в прямих перемовинах з країнами не існує. Це не дає результат, який потрібен Україні", – заявив політик.

Чи може РФ взяти участь у другому Саміті мир?

На це питання Єрмак відповів, що така участь країни-агресорки цілком можлива, а саме – представника Росії, якому може бути переданий український план.

"Проте це не означає початку перемовин з Росією. Ні, не про це йдеться! Хочемо, щоб навіть ось така зустріч, на якій можна передати цей план, відбувалася не у форматі Україна – Росія, а за присутності всіх країн, які підтримали наш план", – пояснив керівник ОП.

Водночас про те, що Путін може бути тим представником Росії, з яким Україна готова зустрітися, Єрмак стверджує, що "дуже рано про це говорити, хто може".

Новини за темою: Україна хоче організувати другий Саміт миру за участю Росії перед виборами у США, – ЗМІ

Слід зазначити, що за результатами першого саміту ядерна, промислова, гуманітарна безпека і питання військовополонених були основними пунктами комюніке Саміту у Швейцарії. Під час першого такого заходу спільний документ підписали 82 країни та шість міжнародних організацій.

Читайте також:
Понад два мільйони іноземців виїхали з Росії впродовж року Понад два мільйони іноземців виїхали з Росії впродовж року
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW