USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Україна хоче організувати другий Саміт миру за участю Росії перед виборами у США, – ЗМІ

Зеленський закликав Сполучені Штати допомогти організувати другу зустріч
саміт миру 16.06_1
Джерело: Володимир Зеленський

Україна хоче скликати другу зустріч у рамках Саміту миру до виборів президента у Сполучених Штатах Америки, які заплановані на листопад. На саміт також хочуть покликати Росію, пише Bloomberg із посиланням на неназваного українського чиновника.

У публікації наголошується, що прагнення Києва організувати зустріч до виборів у США вказує на те, що Україна відчуває почуття терміновості, оскільки стикається з перспективою повернення Дональда Трампа в Білий дім.

Варто нагадати, що Трамп неодноразово робив гучні заяви про те, що припинить війну до моменту своєї інавгурації в січні, і висловлювався проти продовження військової підтримки Києва з боку Сполучених Штатів.

Один з українських чиновників підтвердив план провести другий саміт перед виборами у США. А кілька чиновників із деяких західних союзних країн заявили, що будь-яка зустріч має бути ретельно організована з чіткою метою і керованими очікуваннями.

Водночас американські чиновники не впевнені, що саміт може відбутися за участю і Росії, і України.

Видання також зазначає, що 9 липня президент Володимир Зеленський, виступаючи в Інституті Рейгана у Вашингтоні, закликав США допомогти організувати другий саміт, щоб зробити його "більш вагомим і по-справжньому вирішальним".

Нагадаємо, перший Саміт миру пройшов у Швейцарії 15–16 червня. Тоді ж президент Зеленський заявив, що після завершення першого Саміту миру минуть "місяці, а не роки" до проведення наступного саміту. Деякі країни вже заявили про свою зацікавленість у його проведенні.

За словами глави держави, за підсумками першого саміту країни будуть працювати у групах щодо окремих питань досягнення миру в Україні. І коли план дій для цього буде готовий, а "кожен крок – пропрацьованим", може відбутися наступний саміт.

Щодо результатів першого саміту, то варто нагадати, що ядерна, промислова, гуманітарна безпека і питання військовополонених були основними пунктами комюніке Саміту у Швейцарії

Під час першого саміту спільний документ підписали 82 країни та шість міжнародних організацій.

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів