USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Комюніке Саміту миру підтримали 80 країн і чотири організації. Однак дехто декларацію не підтримав, серед них Ватикан

В Офісі президента оприлюднили текст спільного комюніке про основи миру
комюніке
Комюніке, список країн
Джерело: Володимир Зеленський

Комюніке Саміту миру, який відбувається у Швейцарії, підтримали 80 країн і чотири організації. Натомість низка країн та організації декларацію не підтримали, інформує "Радіо Свобода".

За інформацією видання, серед учасників Саміту миру вже 80 країн та чотири організації підтримали його підсумкове комюніке.

Серед тих, хто підтримав декларацію, – Угорщина, Словаччина та Туреччина. Загалом у Саміті миру взяли участь 101 країна та міжнародна організація з усіх континентів. Дві третини країн-учасниць представлені на найвищому рівні.

"А з-поміж тих, хто комюніке не підписав, – Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати", – йдеться у повідомленні.

Разом з тим серед міжнародних організацій-підписантів Рада Європи, а також головні інститути Євросоюзу – Європейська комісія, Європейська рада та Європейський парламент.

Хто не підписав комюніке?

Водночас LIGA.net наводить повний перелік країн, які не підписали комюніке: Вірменія, Бахрейн, Колумбія, Катар, Індія, Індонезія, Лівія, Мексика, Саудівська Аравія, Південна Африка, Таїланд, Об'єднані Арабські Емірати. Також не підписала і Бразилія, але вона на заході була спостерігачем.

Разом з тим частина міжнародних організацій були спостерігачами, тому, ймовірно, також і не підписали: Ватикан, ООН та Екуменічний Патріархат. Крім того, серед організацій-неспостерігачів свій підпис під комюніке не поставили ОБСЄ та Організація американських держав.

Підсумкова декларація

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби в коментарі журналістам, на Саміті вже завершилася робота над спільною декларацією.

Політик зазначив, що комюніке (офіційне повідомлення про хід і наслідки переговорів між державними і громадськими діячами, делегаціями у міжнародних відносинах, а також про досягнуті угоди, рішення тощо, – ред.) містить збалансовані принципи, в яких враховуються позиції України.

"Цей Саміт був побудований на базі попередніх дискусій, які відбулися на основі Української формули миру та інших мирних пропозицій, що відповідають міжнародному праву, включно зі Статутом Організації Об’єднаних Націй. Глибоко цінуємо гостинність Швейцарії та її ініціативу прийняти Саміт високого рівня як вияв її твердої відданості сприянню міжнародному миру та безпеці", – згодом додали в Офісі президента.

Й оприлюднили спільне комюніке про основи миру. Декларація ґрунтується на трьох аспектах: ядерна безпека, глобальна продовольча безпека, гуманітарні норми.

Читайте також:
Анонс другого Саміту миру, підпис Спільного комюніке й беззаперечна підтримка територіальної цілісності України: У Швейцарії підсумовують масштабну дипломатичну конференцію Анонс другого Саміту миру, підпис Спільного комюніке й беззаперечна підтримка територіальної цілісності України: У Швейцарії підсумовують масштабну дипломатичну конференцію
Двосторонні зустрічі, низка гострих заяв і підсумкова декларація: У Швейцарії проходить другий день Саміту миру. Відео, фото Двосторонні зустрічі, низка гострих заяв і підсумкова декларація: У Швейцарії проходить другий день Саміту миру. Відео, фото
Путін навмисно виступив із заявою про переговори напередодні Саміту миру, щоб підірвати підтримку Заходу, – ISW Путін навмисно виступив із заявою про переговори напередодні Саміту миру, щоб підірвати підтримку Заходу, – ISW
З'явився проєкт комюніке Саміту миру у Швейцарії: Він ґрунтується на трьох аспектах З'явився проєкт комюніке Саміту миру у Швейцарії: Він ґрунтується на трьох аспектах