USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Постачання танків Abrams Україні поки що не має сенсу, заявляють у Пентагоні

На це є різні причини, говорять у Пентагоні
ЗРК Patriot

ЗРК Patriot. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський разом з іншими українськими чиновниками постійно закликає союзників надати Україні танки. Вони нам конче необхідні для того, щоб проводити ефективні наступальні операції, а не тільки утримувати оборону. І без них Україні буде надзвичайно важко відвойовувати свої території. 

Однак союзники поки що затягують процес передачі необхідної Україні техніки. 

Зазначимо, що найбільше наша держава зацікавлена у німецьких Leopard 2 і Abrams із США. Вони сучасні, потужні і здатні завдавати противнику суттєві збитки в наступальних операціях.

Що говорять у США

У Сполучениих Штатах вважають, що постачання танків Abrams Україні поки що не мають сенсу. Головна причина – це складність обслуговування, заявила на брифінгу заступник прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

"Abrams – це швидше проблема обслуговування. Я маю на увазі, що це танк, який вимагає особливого палива, в той час, як у Leopard і Challenger інший двигун, їм потрібний дизель, їх трохи легше обслуговувати, вони можуть маневрувати на великих ділянках території, перед тим, як їм знадобиться дозаправка", – розповіла Сінгх.

Що говорять у Німеччині

Канцлер Німеччини Олаф Шольц неодноразово заявляв: Україна отримає танки Leopard лише тоді, коли США згодиться на поставки Abrams. За словами прессекретаря Шольца, плани Лондона щодо постачання Україні танків Challenger 2 не змінять позицію уряду Німеччини, який досі не наважився передати танки Leopard Києву.

Два німецькі джерела зазначили, що позиція канцлера ФРН сильно залежить від президента Сполучених Штатів Джо Байдена, з яким Шольц тісно координував свої дії, коли приймав рішення про передачу Україні німецьких БМП Marder.

Раніше німецький канцлер наголосив на важливості обговорення озброєнь з лідером США, заявивши, що відправка танків Україні має обговорюватися "разом з друзями та союзниками і особливо з трансатлантичним партнером – зі Сполученими Штатами Америки".

Однак країни-союзники та промисловці посилюють тиск на Бундестаг у питанні виділення Україні танків Leopard 2Висловлюють нетерплячість і представники німецької промисловості, яка готова запропонувати Україні до 100 основних бойових танків, що можна відремонтувати. Окрім сучасного Leopard 2, Leopard 1, британська модель Challenger 1 також можуть бути відремонтовані та передані Києву.

Яке ще озброєння поки що "заборонене" для України

Сполучені Штати Америки на сьогоднішній день не будуть надавати певні види озброєння Україні, попри прохання президента Володимира Зеленського. Про це пише видання The New York Times з посиланням на представників адміністрації Джо Байдена.

Три категорії "забороненої зброї"

Перша група

Це ракети великої дальності під назвою ATACMS із радіусом дії 300 км і більше.

За словами представників адміністрації Байдена, США побоюються, що Україна може використати ці ракети для ударів по цілях у Росії, що змусить президента РФ Володимира Путіна розширити війну.

Відповідаючи на запитання про ракети на спільній пресконференції з Зеленським у середу, Байден попередив, що надання такої зброї може порушити єдність НАТО щодо підтримки України.

"Вони (члени альянсу, – ред.) не хочуть йти на війну з Росією. Вони не шукають третьої світової війни", – наголосив лідер США.

Однак деякі колишні американські військові відкидають аргументи адміністрації щодо ненадання Україні потрібної зброї в цей вирішальний час війни.

"Адміністрація продовжує переоцінювати ризик ескалації та недооцінювати кмітливість та інноваційні способи боротьби України", – заявив Фредерік Ходжес, генерал-лейтенант у відставці та колишній головнокомандувач армії США в Європі.

Друга група

Це сучасні бойові безпілотники MQ-1C Gray Eagle і MQ-9 Reaper, які дозволять Україні атакувати більш широкий спектр цілей або виявляти їх для інших українських ударів.

Однак в Пентагоні непокояться, що якщо ці безпілотники будуть збиті, Росія може відновити їх і використовувати їхні передові технології.

Третя група

Це бойовий танк Abrams і винищувачі F-16 – одні з найдосконаліших видів зброї в американському арсеналі.

Військові особи в Пентагоні зазначають, що Україна вже має достатньо танків і винищувачів інших країн. Крім того, вони звертають увагу, що потрібні місяці, щоб навчитися використовувати ці системи, які потребують складного обслуговування. Зазвичай ця робота виконується цивільними підрядниками, які не зможуть безпечно працювати в Україні.

"Це важкий вибір", – сказав конгресмен-демократ Джейсон Кроу, який працює в комітетах Палати представників із розвідки та Збройних сил. Він уточнив, що підтримує відправку Україні ATACMS і F-16, але не бойових танків.

"Що Україні потрібно, так це достатньо вогневої потужності, щоб показати Путіну межі його влади, – заявив сенатор-демократ Крістофер Мерфі, член комітету з міжнародних відносин. – Путін не збирається сідати за стіл переговорів, поки він реально не побачить, де закінчується його влада. А це означає, що ви, можливо, повинні бути готові фінансувати цю тупикову ситуацію ще довго".

Мерфі також визнав, що коли республіканці візьмуть під контроль Палату представників наступного місяця, допомога Україні може ще більше ускладнитися.

"Зеленський завжди просить захисту неба, і це цілком доречно, – сказав Мерфі. – Ми також маємо зобов’язання перед платниками податків не витрачати даремно гроші".

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі