USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Йдемо з темпом закачування газу, який випереджає показник 2022 року на 500 мільйонів кубометрів, – Чернишов

Наразі в сховищах є близько 13 мільярдів кубометрів газу
Чернишов
Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов
Джерело: Telegram-канал Прем‘єр-міністра України Шмигаля

Як іде підготовка до опалювального сезону та скільки в українських сховищах є газу. Про це в розмові "Економічній правді" розповів глава "Нафтогазу" Олексій Чернишов.

Наступна зима буде не менш складною, ніж попередня, тож українцям варто готуватися. А заборона на експорт газу можлива тільки після війни, вважає політик.

"Але щоб у приватних компаній були ліквідність і можливість продовжувати видобуток, запропонували їм викуповувати їх газ. Наразі викупили через енергетичну біржу 0,7–0,8 мільярда кубометрів. Щодо контрагентів – це основні приватні видобувні компанії. Щодо другого питання – ми готові викупити весь річний видобуток компаній", – сказав Чернишов.

Глава "Нафтогазу" неодноразово зауважував, що в планах обійтися без імпортного газу. 

"Так, я підтверджую такі плани. У нас є кредитна лінія ЄБРР на 300 мільйонів євро, яку плануємо використати для створення резервів для енергетиків, але зараз не дивимося на імпорт. Поки я не бачу, що він знадобиться. Йдемо з темпом закачування, який випереджає показник цього дня 2022 року (станом на 18 серпня, – ред.) на 500 мільйонів кубометрів", – пояснив чиновник.

Новини за темою: Поки йде війна, ми з РФ жодних угод укладати не будемо, – Нагорняк про продовження транзиту російського газу

Наразі в сховищах є близько 13 мільярдів кубометрів газу. За словами Чернишова, переважна більшість – це український газ, решта – нерезиденти.

"Щодо структури обсягів, то озвучувати деталі не можу, зокрема через безпекові питання та з метою збереження комерційної таємниці, зокрема, наших клієнтів. Нам достатньо навіть менш як 14,7 мільярда кубометрів. З урахуванням ризиків щодо електрогенерації Кабмін поставив план 14,7 мільярда. Наша пропозиція була трохи менша. Об'єму, який належить "Нафтогазу", абсолютно достатньо для того, щоб пройти опалювальний сезон, тому не маємо намір чіпати інший газ", – додав він.

Компанія готує до російських обстрілів інфраструктуру оператора ГТС?

"Заходи реалізуються в підприємствах групи "Нафтогаз", вони схожі за принципом – це бетонні плити та інші інженерні споруди, які можуть захистити від уламків. Також активно працюємо із ЗСУ, Нацгвардією, є певні антидронові речі. Але розуміємо, що це не дає повної гарантії", – відповів Чернишов.

Водночас тарифи на тепло для населення залишаться без змін.

"Вартість газу для виробництва тепла комерційним споживачам буде знижена відносно минулого сезону та визначатиметься, виходячи з ринкових цін в Україні", – уточнили в пресслужбі "Нафтогазу".

Читайте також:
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили